Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gehrkes inträde ger nytändning i Jämtland Basket

Plötsligt blåser det nya vindar i Jämtland Basket. Friska vindar. Offensiva vindar. Positiva vindar.

Var jag än vänder mig möter jag samma reaktioner. Hos nya och gamla spelare, ledare från förr och nu. Supportrar.

Det handlar inte alls enbart om projekteringen av Nya Sporthallen – där kapaciteten kommer att öka till strax under 2 000 personer. Det som skapat dessa uppfriskande vindar är utnämningen av Torbjörn Gehrke till ny coach för herrlaget.

Det beslutet har skakat liv i en klubb som under de senaste åren somnat till och hamnat i ett "status quo"-läge, med växeln i "friläge".

Gehrkes tyngd som basketledare och som meriterad profil har gett klubben och hela basketlänet en nytändning. Det har skapat ny framtidstro som verkar smitta av sig överalt.

Förre basketprofilen i KFUM Östersund, Thomas Persson – som jag personligen rankar som en av Jämtlands genom tiderna största och mest framsynta idrottsledare och som efter tiden i Östersund handplockades av dåtidens storklubb Alvik – är mycket glad över det som händer.

– Suveränt det här med Gehrke! Jämtland gör absolut rätt. Det går dessutom inte att värva färdiga spelare. Det är för dyrt, säger han.

Det påbörjade nybygget a ´la Gehrke är faktiskt exakt det som Persson, Rolf Sundström och den övriga ledartrojkan gjorde i KFUM Östersund i mitten på 1980-talet.

Kubben hade då precis klarat av ett dramatiskt kvalspel mot Nässjö och gått upp i Elitserien. I den vevan tog KFUM:s ledning beslutet att byta färdriktning.

– Vi gjorde som Gehrke gör nu. Vi satsade på att bygga en inre kärna av unga talanger. Det vi gjorde var att vi värvade tre J-landslagsspelare, Putte Bjarnestig, Krister Blomgren och Robban Andersson. Vi hade även en fjärde på gång från Södertälje, min kusin, men vi tyckte att det räckte med tre, berättar Persson.

Den nya trion kom direkt in i laget och bidrog med sina kvaliteter. Dessutom blev Blomgren kvar i Östersund och hans betydelse för ungdomsbasketen i klubben går inte att nog betona.

Faktum är att utan Krister Blomgren hade Jämtland Ungdom troligen aldrig varit i närheten av de närmast makalösa framgångar som vi ser i dag.

Kanske blir det tre unga talanger även denna gång. Torbjörn Gehrke har planer på att värva ytterligare en av Sveriges främsta unga spelare till sitt nybygge.

Oavsett om det går i lås har Jämtlands nye headcoach gjort en sällan skådad rivstart i sin nya klubb. Klubbdirektören Peter Johansson – som sällan har hörts så spontant uppåt och fylld av förväntan och arbetsglädje – berättar om det positiva gensvar som anställningen av Torbjörn Gehrke gett.

Egentligen är det precis en sån här effekt som Jämtlands styrelse länge har letat efter under de senaste årens coachjakt – och som man till viss del fick när man anställde Mathias Eckhoff den första gången.

Dennis Aulander var en sån typ av basketprofil som skulle ha kunnat få saker och ting att hända, men det lyfte aldrig.

Kanske kan Tobjörn Gehrke vara den katalysator som återigen gör Jämtland Basket till en riktig kraft i basketsverige igen. Det är i alla fall skönt att höra honom berätta om sina planer.

Hans tankar går helt i linje med vad många ledare och supportrar har framfört som vägen ut ur Jämtlands kräftgång.

Långsiktighet. Satsning på unga, svenska talanger och flerårskontrakt med dessa.

– Tiden är verkligen mogen för en sån satsning. Vi behöver fler spelare som stannar här i tolv månader. Det gör att träningsgruppen blir större. Nu känner man en härlig, positiv anda över det som händer, menar forwarden Johan Rönström.

Gehrkes vägval innebär också att vi till en början kommer att få se något färre antal utlänningar i truppen. Två amerikaner är utgångsläget. Det kan bli tre utlandsspelare om resultaten inte går rätt väg.

– I värsta fall fyra, säger Jämtlandstränaren.

Personligen tror jag att Gehrke kommer att behöva minst tre vassa utlandsproffs under år 1. Niklas Larsson och Jesper Eliasson i all ära, men för att konkurrera i en tuff basketliga krävs det mer än att ha 20-åriga talanger på framträdande positioner. Såvida inte dessa unga herrar får kraftfulla genombrott direkt i sin nya klubb.