Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gehrke tar över Jämtland

Sporten har tidigare berättat att Jämtland jagat honom.
Nu är Torbjörn Gehrke klar som head coach för klubbens herrar.
– Det ska bli väldigt kul att vara i en stad där folk bryr sig om basket, säger han till Sporten.

I dag gick Jämtlands coachjakt till slut i mål.

Torbjörn Gehrke är överens med klubben om ett flerårskontrakt.

46-åringen tog SM-guld som coach för Södertälje 2005. Efter det har han coachat Solna och även varit assistent i svenska herrlandslaget.

Senaste klubbuppdraget var i division 1 med Alvik, där han coachat de två senaste säsongerna.

– Vi letade efter en profil, och är väldigt glada över att kunna knyta till oss en av svensk baskets största profiler, säger Jämtlands klubbdirektör Pecka Johansson.

– Jämtland har uttryckt ett behov av ett nytt tänk och det kan jag lova att jag har, liksom energi och engagemang, säger Gehrke själv.

Och ska vi försöka tolka klubbdirektörens och den nye coachens ord landar vi i att Jämtland försöker byta riktning.

Samtidigt får Torbjörn Gehrke uppdraget att bygga "sitt eget" Jämtland, med bara en spelare (Andreas Karlsson) just nu under kontrakt för nästa säsong.

– Vi kommer inte att ha den största och tyngsta plånboken direkt från start. Däremot hoppas jag att vi kan sätta en identitet på Jämtland, som ett lag sponsorer och publik är villiga att betala för att se, säger Gehrke.

Det är väl känt att Jämtland aldrig tagit sig längre än SM-kvartsfinal. Hur ska du ändra på det?

– Vi ska börja bygga något som kan ge det resultatet. Jag ser det här bygget över längre tid än en säsong och att vi kan utvecklas under tiden. Tanken är att få in spelare som kan bli bättre på sikt, säger han och tillägger:

– Sedan har kanske aldrig Jämtland vunnit fler matcher än man förlorat under en ligasäsong. Då är det svårt att vara en riktig semifinalkandidat. Jag tror att vi även ska prata om vad vi ska göra i grundserien, för att ge oss bättre möjligheter i ett slutspel.

Lagbygget för nästa säsong börjar med en try out i juni. Då ska Torbjörn Gehrke vara på plats och titta på vilka lokala spelare som kan vara aktuella.

Den samlade lagträningen börjar som vanligt för Jämtland i augusti.

– Jag vill se det befintliga materialet som finns på plats. De som är med i a-laget ska vara det för att de är tillräckligt bra. Det är inte bra att ha spelare från Jämtland bara för att de kommer därifrån. Men det jag vet om kommande generationer, främst 1998 och 1999, är att det är väldigt starka generationer som kommer att knacka på dörren till ligan om något år.

Varken Jämtland eller Torbjörn Gehrke vill uttala sig exakt om hur kontraktet är utformat. Det handlar dock om ett flerårsavtal med flera "avstämningspunkter", där bägge sidor har möjlighet att kliva av.

– Vi ser det här som en väldigt långsiktig lösning, säger Pecka Johansson.