Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge Snowden asyl

Edward Snowden är en hjälte. Trots att han hade ett privilegierat liv med välbetalt jobb på amerikanska spionmyndigheten NSA, valde han att riskera allt för vår rätt att få insyn i massövervakningen som bedrivs av NSA och dess allierade, däribland Försvarets Radioanstalt FRA.

Som en av vår tids mest jagade visselblåsare är det självklart att Snowden har rätt till asyl. Därför stödjer vi i Piratpartiet det förslag i EU-parlamentet som uppmanar EU-länderna att erbjuda Snowden en fristad. De etablerade partierna gör raka motsatsen: Moderaternas och Socialdemokraternas partigrupper i parlamentet röstade nej till detta förslag i en första omröstning (12 februari).

Det är skamligt att våra största partier därmed väljer en mer repressiv väg än halvdiktaturen Ryssland, där Snowden istället tvingats söka skydd.

Snowden ska hyllas, inte förföljas. Piratpartiets EU-parlamentariker har därför nominerat Snowden - tillsammans med visselblåsaren Chelsea Manning - till Nobels fredspris.

Om vi får medborgarnas mandat i valen till EU-parlamentet och Riksdagen kommer Piratpartiet arbeta för att ge skydd åt alla visselblåsare i Europa.

Oli, Piratpartiet Bräcke

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel