Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge oss utsikten tillbaka

Annons

Staden Östersund och många bostadsområden utanför stadskärnan är byggda på sluttningarna mot Storsjön. Här finns redan och det finns möjligheter till fler betagande fina utsikter. Utsikten ger oss alla stora miljövärden. Miljön är också ett viktigt konkurrensmedel vid lokalisering av arbetsplatser och för att få kvalificerade medarbetare att flytta hit. Låt oss därför, utöver arenor, universitet mm, även utveckla våra naturliga miljövärden! Det kostar så lite.

I LT redovisade Göran häromdagen i en insändare hur det delvis är fullständigt igenvuxet av "skogar/sly" på Frösösidan och hur en tät alléplanering helt hindrar en möjlig vacker utsikt. Jag hoppas att kommunen uppmärksammar hans inlägg och börjar med siktröjning.

Men enbart insatser av kommunen hjälper inte. I områden från 60-, 70 och 80-talen finns det många exempel på hur då nya entusiastiska fastighetsägare på små villatomter planterade björk och gran. Träden var små och skapade allmän trevnad. Efter 30-50 år har de små träden vuxit till stora voluminösa skogsträd, alldeles för stora för de små tomterna. Inte sällan är träden planerade vid sidan av husen eller bakom. De skymmer inte utsikten för de som bor i husen men kan helt förstöra möjligheterna till utsikt och sol på tomten för grannarna bakom och vid sidan om. Träden har vuxit successivt, smygande. Ägarna har kanske bara inte uppmärksamt det. Man har inte tänkt, men resultatet efter 30-50 år är inte desto mindre direkt hänsynslöst mot omgivningen, grannar och besökare.

Fastighetsägare, kommun och enskilda: Se era träd, andra ser och påverkas av dem! Vårda grannsamverkan, inte förvuxna skogsträd. Angelägna avverkningsuppgifter väntar efter nyår!

Jan Billow

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel