Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge oss rättvisa villkor

En tredjedel av pensionärerna är under fattigdomssnittet och pensionärerna fortsätter att halka efter löntagarna. Det är dags att politikerna lyssnar till den största väljargruppen och ger rättvisa villkor till Sveriges pensionärer.

Det är många pensionärer i Sverige som tvingas leva med väldigt knappa marginaler. Över en tredjedel av pensionärerna har trots bostadstillägg mindre än 10 800 kronor i månaden före skatt i allmänna ersättningar. Det är till och med under EU:s fattigdomsdefinition för Sverige. Ändå lyser de politiska förslagen för att förbättra de äldres ekonomiska situation med sin frånvaro.

Skillnaden mellan pension och lön är ovanligt stor i Sverige. I Sverige får en manlig genomsnittspensionär som lämnar yrkeslivet vid 65 års ålder en nettoersättning på 57,4 procent av lönen vilket kan jämföras med 104 procent för Nederländerna, och 78 procent för Tyskland. Detta trots att svenskar jobbar i genomsnitt längst inom EU innan de går i pension, enligt en studie från OECD.

En förklaring till detta är att svenska pensionärer betalar mer skatt än löntagare – det vi kallar pensionärsskatten. En svensk pensionär med genomsnittspension får cirka 14 000 kronor i månaden innan skatt. Utan pensionärsskatten hade personen i fråga haft 3500 kronor om året mer i plånboken. Pension är inget annat än uppskjuten lön och bör självklart beskattas som sådan. Därför ska pensionärsskatten bort!

Trots att den stora inkomstskillnaden mellan pensionärer och löntagare är känd fortsätter pensionärerna att halka efter. Anledningen är att pensionerna sänks automatiskt tack vare den balansering som sker när utgifterna i pensionssystemet är större än intäkterna – den så kallade bromsen. När pensionsreformen genomfördes 1994 så lovade beslutsfattarna att bromsen skulle aktiveras ytterst sällan. Verkligheten är dock en annan. Pensionerna har sänkts 2010, 2011 och nu senast i år. Med dagens system och den förväntade ekonomiska utvecklingen kommer pensionerna att minska med nästan 1 procent mellan 2009 och 2015. Den som jobbar beräknas få löneökningar på 17 procent under samma period. En normal följd av löneökning är att priserna stiger, vilket än mer får pensionärerna att halka efter.

I höstens riksdagsval är det första gången som väljare över 65 kommer att utgöra den största valgruppen. Var fjärde röst är pensionär. Det är därför hög tid att politikerna lyssnar när vi säger nej till pensionärsskatt och sänkta pensioner och ja till rättvisa villkor för Sveriges pensionärer.

Maritta Selin, SPF

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel