Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge oss Pride året runt

I veckan firas Pride i Stockholm. En manifestation för alla människors lika rätt och värde. Det är en härlig vecka som hyllar livet och mångfalden i vårt samhälle. Men verkligheten fortsätter även efter festligheterna.

Många människor lever ett liv där de inte kan leva öppet beroende på vilken sexuell läggning de har. Att i vardagen få frågan vad din fru heter när det kanske är en man som lever med en annan man kan tyckas vara en liten fråga, men tänk dig själv att alltid behöva förklara att det inte är så. Hur skulle du som heterosexuell reagera på motsatsen?

Jag vill att vi firar mångfald och öppenhet året runt. Att tänka på att de vi möter kanske inte lever som oss själva och hellre tänka öppet och inte ha förutfattade meningar skulle underlätta många människors liv.

Även i vår region vill jag att vi tar krafttag för att öppna upp och underlätta för alla människors lika rätt och värde. Det kan handla om att certifiera våra skolor och vården i HBTQ (Homo, Bi, Trans och Queer). Att utbilda offentligt anställd personal i att den de möter kanske inte lever i en heteronorm.

En fråga som tydligt diskriminerar homosexuella från heterosexuella är regelverket kring blodgivning. Socialstyrelsen har öppnat upp för homosexuella män att lämna blod, men då får de inte ha haft sex på ett år! Heterosexuella har bara en karens på tre månader om de bytt partner. En mycket tydlig diskriminering som måste ändras!

Region Jämtland Härjedalen ska vara en plats för alla människor. Oavsett om du är hetero, homo, bi, trans eller queer ska du kunna leva ett rikt liv. Därför vill jag att vi öppnar upp vården och våra skolor genom att HBTQ-certifiera verksamheterna. Jag vill också att landstinget ställer krav på socialstyrelsen att ändra dessa diskriminerande regler som gäller vid blodgivning. Lika ska vara lika!

 

Thomas Andersson (C), gruppledare för Centerpartiet i Landstinget

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel