Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge inte SD något inflytande

Ett land som Sverige kan regeras av en minoritetsregering.

Annons

 Det har sossarna visat under många goda regeringsår. Det underlättas inte minst av de budgetregler som infördes efter 90-talskrisen. De innebär att en opposition bara kan fälla en budget om den är helt enig. Och Vänsterpartiet är som bekant sällan överens med Moderaterna. Det gjorde Göran Perssons situation uthärdlig. Fast det ska sägas att den inte var uthärdligare än att han efter valet 1998 snabbt skaffade sig två stödpartier, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Genom att förhandla i förväg och göra eftergifter i för dem viktiga frågor, kunde Persson regera utan att riskera alltför många uppslitande strider i riksdagen.


Det blir betydligt svårare i dagens Sverige i ett läge där två block står stenhårt mot varandra samtidigt som ett främlingsfientligt parti som Sverigedemokraterna gör allt för att få inflytande. Så det är en mycket riskfylld strategi om de borgerliga – givet att valresultatet står sig – väljer att regera vidare som om ingenting har hänt. Det är inte ens omöjligt att Sverigedemokraterna väljer att stödja ett rödgrönt budgetförslag för att ställa till det för regeringen. De har tidigare agerat på liknande sätt i flera kommuner. Seriösare än så är inte detta parti. En sådan händelse är ju inget som de rödgröna kan undvika. Oppositionen i en demokrati kan ju inte sluta att lägga förslag!


Sverige befinner sig i ett besvärligt politiskt läge, men frågan måste lösas av den som vill vara statsminister. Fredrik Reinfeldt (M), som vill sitta kvar utan att prövas av riksdagen, gör nu sitt bästa för att locka över Miljöpartiet. Det hela har än så länge karaktären av en inbjudan med armbågen. Ett blocköverskridande samarbete måste förstås innebära att de borgerliga också kompromissar om politikens innehåll. Annars blir inbjudan bara ett sätt att kunna skylla på Miljöpartiet om de säger nej. Miljöpartiet har hittills svarat förtjänstfullt genom att inledningsvis kräva diskussioner med alla de tre rödgröna partierna. Så allvarligt är läget. Någon måste till sist styra Sverige  utan att Sverigedemokraterna ges något inflytande. Frågan är om det verkligen är vad Reinfeldt har i sikte.