Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge de drabbade ersättning

Många yngre som tillhör en medicinsk riskgrupp har låtit bli att vaccinera sig mot säsongsinfluensan i år. Det är troligt att det har ett samband med de hjärtskärande reportagen om barn som fått narkolepsi. DN skriver om elvaårige Otis, vars föräldrar gjorde som en miljon andra hösten 2009. De följde statens och landstingens uppmaning att vaccinera sina barn mot svininfluensan. Sprutan förändrade Otis liv. Nu är han är ständigt trött, ibland så trött att benen viker sig under honom.

Flera drabbade får ingen ersättning eftersom symptomen kommit senare än åtta månader efter vaccinationen, den gräns som det privata bolaget Läkemedelsförsäkringen har satt. Det är de som fått regeringens uppdrag att ta hand om ersättningskraven. Gränsen är omstridd. Finska forskare talar om ett perspektiv på tio, tolv månader. I Norge bedöms varje fall individuellt.

Det är skamligt att inte regeringen ingriper, särskilt som socialminister Göran Hägglund (KD) tidigare lovat att alla som drabbats ska få ersättning.

Det handlar inte bara om pengar och upprättelse för de drabbade. Narkolepsiskandalen göder också den vaccinationsskräck som breder ut sig. Den som har spridit sig genom antivaccinationskampanjer och som bland annat skrämt många flickor från att vaccinera sig mot livmoderhalscancer.

Förra året vårdades 200 personer på intensivvården på grund av säsongsinfluensa. Tre fjärdedelar tillhörde någon av riskgrupperna. De flesta hade inte vaccinerat sig.

Det är klokt att vara skeptisk mot läkemedel, men det är bra att ta reda på fakta innan man tar ett beslut. Vaccinet som orsakade narkolepsi säljs inte längre.

Regeringen måste ta sitt ansvar och ersätta Otis och de andra drabbade. Annars underblåser de vaccinationsskräcken ytterligare.