Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge bönder fasta regler

När man som LRF-ordförande frågar en bonde vad som är viktigast för att hon/han ska våga investera och utveckla sitt företag, är svaret nästan alltid detsamma: Långsiktiga politiska spelregler.

En bonde arbetar i korta och långa cykler. Sådd på våren kan i bästa fall skördas på hösten, det tar två år att ta fram en ko som producerar mjölk, vallen plöjs vart femte år och investeringar i byggnader och maskiner låser produktionen i tiotals år framåt. Jordbruk är ingen maskin som kan slås av eller köras i treskift beroende på marknadens signaler.

Val är det vart fjärde år. En mandatperiod betyder för bonden ett år av oklarhet, två år av relativ stabilitet och ett år av osäkerhet inför nästa val. Det är inte konstigt att många bönder känner sig osäkra inför framtida satsningar.

Bonden saknar i dag en partiöverskridande långsiktig politisk viljeyttring vad gäller svensk livsmedelsproduktion. En nationell livsmedelsstrategi som besvarar frågor av typen: Vilken mat ska vi producera i Sverige? Vilken självförsörjningsgrad på olika matvaror är rimlig ur beredskapssynpunkt? Ansluter sig Sverige till EU:s jordbrukspolitiska mål? Ska vi ha jordbruk i hela landet? Vilket ansvar har Sveriges för den globala livsmedelsförsörjningen? Vilka områden innebär exportmöjligheter och hur lyfter vi fram dessa?

Svensk riksdag har genom åren antagit ett stort antal strategier inom skilda områden, dock inte för svensk livsmedelsproduktion. Kanske är anledningen att Sveriges riksdag precis som de flesta andra människor tar svensk mat och svenskt jordbruk för givet.

En svensk livsmedelsstrategi skulle, oavsett vilka svar den ger, lyfta svenskt lantbruk ur det beslutsvakuum som det idag befinner sig i. Det skulle också ge tydliga signaler till verk och myndigheter i deras arbete.

Antagligen är beslutet om en svensk livsmedelsstrategi på lång sikt det för svenskt jordbruk enskilt viktigaste beslutet som Sveriges riksdag har att ta ställning till under de närmaste åren. Vi försöker genom detta upprop få klart för oss vilka av kandidaterna till höstens riksdagsval som stödjer framtagandet av en sådan strategi.

Håkan Nilsson, regionordförande LRF Jämtland

Detta upprop stöds av: Pär Jönsson (M), Marianne Larm Svensson (C), Björn Lindgren (MP), Pär Löfstrand (FP), Kalle Olsson (S), Irene Oskarsson (KD), Saila Quicklund (M), Gunnar Sandberg (S), Jessika Svensson (V), AnnaCaren Sätherberg (S), Per Åsling (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel