Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge barn giftfritt

Allt fler föredrar ekologisk mat framför konventionellt odlad. Östersunds matbutiker har till och med svårt att möta efterfrågan ibland. Vi i Miljöpartiet välkomnar självklart denna utveckling men vi ser också att den mat som serveras i skolor och förskolor i alltför för stor omfattning fortfarande inte är ekologisk.

Vi menar att det är mycket angeläget att maten är ekologisk, särskilt den mat som ges till barn. De gifter som finns i konventionellt odlad mat kan vi gott vara utan. De gränsvärden som finns för gifterna är i regel satta utan hänsyn till den cocktaileffekt som uppstår när man får i sig flera olika gifter samtidigt. Gränsvärdena gäller oftast för ett gift i taget. Vilken skadeeffekten blir av denna giftcocktail vet vi fortfarande för lite om. Men vi vet en del, till exempel att kombinationen kvicksilver och PCB, ämnen som kan finnas i maten, medför en ökad risk för utvecklingsstörningar hos barn.

Ekologisk mat är bättre för dig som äter. Ekologiskt och giftfritt är bättre för marken där den odlats och för djuren som vi får köttet ifrån. Ekologiskt är sist men inte minst mycket bättre för de som jobbar med matproduktionen.

Miljöpartiet de gröna vill att den mat som serveras i Östersunds skolor och förskolor, som ett första steg, ska vara ekologisk till minst 50 procent senast år 2018.

Daniel Liljendahl (MP), Karin Österberg (MP), Kandidater till kommunfullmäktige i Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel