Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge äldre bättre mat

Enligt Socialstyrelsen får cirka 50 000 personer som är 65 år eller äldre sin mat levererad till hemmet av hemtjänsten. Och antalet riskerar att öka i takt med att allt färre får plats i äldreboenden. Målet borde vara att den mat som erbjuds ska vara närproducerad och individuellt anpassad så att individen tycker om den och äter upp allt. Men så är det långt ifrån alltid. Och saken blir inte bättre av att många äldre redan från början har problem med aptiten vilket förvärras när maten saknar både smak, lukt och färg.

Uppvärmd färdigskalad potatis och härsket fläsk är en vardag för åldringarna.  Om ministrarna nu tycker att den här maten är bra har jag ett förslag. Servera den i en månads tid i riksdagen, sa mästerkocken Leif Mannerström i Expressen, efter att ha provsmakat maten som erbjuds de äldre.

Behovet av näringsrik och god mat har också en annan betydelsefull funktion. Den utgör en viktig del av vården för att uppnå bästa möjliga effekt av en medicinsk behandling.

Kunskap om vad som bör göras finns redan. Vi vet också att besparingar på matkontot i slutändan kostar stora pengar när notan för sjukvården kommer. Nu är det dags för kommunalpolitikerna i Jämtland / Härjedalen  att visa politisk handlingskraft.

Mitt förslag till politikerna är:

# Genomför återkommande utbildning för berörd personal i grundläggande kost- och näringsfrågor.

# Satsa på närproducerade råvaror som tillagas lokalt och är näringsberäknad.

# Uppdra åt dietister att företa regelbundna och individuella genomgångar av matens kvalitet – en parallell till dagens läkemedelsgenomgångar.

Eivor Hagström, ordf SPRF avd 21 i Jämtland / Härjedalen 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel