Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gazafartyg omringat av israeler

Israeliska krigsfartyg har "omringat" det libyska lastfartyget som är på väg med förnödenheter till Gazaremsan, uppger chefen för Gaddafistiftelsen, som chartrat fartyget.

Det libyska lastfartyget på väg till Gaza ligger still på internationellt vatten på grund av maskinproblem, enligt fartygets kapten.
Enligt israeliska talespersoner beror stoppet på att kaptenen är oense med de omkring tio aktivisterna ombord om fartyget ska fortsätta mot Gaza eller gå till den egyptiska hamnen El-Arish.
Chefen för den libyska Gaddafistiftelsen, som chartrat fartyget, bekräftar att fartyget har maskinproblem men hävdar att det är den israeliska flottan som hindrar fartyget från att fortsätta mot Gaza.– Israeliska krigsfartyg har omringat och hotar lastfartyget. Det är ett verkligt hot, säger Yussef Sawani till AFP.
Sawani sade tidigare att fartyget Amalthea är på väg till Gaza och avvisade uppgifter från en egyptisk talesman som uppgav att fartyget begärt och beviljats tillstånd att gå in till hamnen El-Arish och att det väntades dit på onsdagen.
– Fartyget är fortfarande på väg till Gaza och kommer inte att ändra kurs, sade Sawani till AFP.
Kommunikationerna till fartyget är störda.
Den egyptiske talesmannen sade att passagerarna och fartygslasten, bestående av bland annat läkemedel, skulle tillåtas fortsätta in i Gaza landvägen via gränsposteringen i Rafah.
Han tillade dock att kontakterna med fartyget var bristfälliga och att det var oklart vart det var på väg.
Tidigare på tisdagen hade Israel förberett sig för att hejda det moldaviskflaggade fartyget innan det tog sig in på Gazas territorialvatten.
Organisatörerna bakom hjälptransporten sade att Israel gett besättningen ett ultimatum fram till midnatt natten till onsdagen att ändra kurs. I annat fall skulle israeliska flottan ingripa och hejda fartyget.
Gaddafistiftelsen skrev på sin hemsida att en israelisk kanonbåt redan hade närmat sig Amalthea långt ute på internationellt vatten.
Stiftelsen leds av Saif al-Islam Gaddafi, son till Libyens diktator.
Israel kräver att hjälpsändningar till Gaza ska gå via den israeliska hamnen Ashdod, där lasten kan genomsökas efter vapen eller annan otillåten utrustning innan den får sändas vidare till det Hamaskontrollerade Gaza.
Amalthea har beräknats nå Gazas vatten under onsdagen utan kursändring.