Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gatumiljön i stan bör byggas om

Trafikbolagen i centrala Östersund vill bygga om och ändra gatumiljön i centrum.

Det är för trångt och det är för trafikfarligt i centrala Östersund. Det anser flera av trafikbolagen som kör i stan som nu vill göra flera förändringar för att förbättra trafikmiljön.

Fem bolag (Länstrafiken, Stadsbussarna, Taxi Östersund, KR Trafik och Centrala buss) har skrivit ett brev till beslutsfattarna i kommunen där de i en lång lista pekar ut vilka gatupartier som är i behov av åtgärder.

"Bussoperatörer och taxiverksamhet är dagligen med om friktioner runt och på busstorget i Östersund", skriver trafikbolagen.

Ett utdrag ur bolagens åtgärdslista:

# Plocka bort parkeringarna på Biblioteksgatan vid kortgaveln intill Turistbyrån. "Att ta bort dessa 4-5 platser gör att trafiksituationen blir betydligt bättre och kostnaderna för denna förbättring bör vara ringa".

# "Tillåt vänstersväng vid utfart från Busstorget för att undvika köbildning och snabbt kunna ta sig runt norrut vid start av trafik på Kyrkgatan".

# Bygg en busshållplats längs Kyrkgatan vid Teliahuset. "Ta bort träden, minska trottoaren och bygg en ca 25 meter lång ficka".

# Ge möjlighet för taxibilar att köra på bussgatan mellan Odensala och Torvalla.

Om trafikbolagen får som de vill är visionen att åtgärderna genomförs inom det närmaste halvåret och vara klart i september.

"Samtliga aktörer tror att med dessa åtgärder kommer trafiksituationen väsentligt förbättras för kollektivtrafiken och att färre friktioner kommer att uppstå i vardagen, dessutom övertygade om att dessa åtgärder ger stora effekter med relativt små resurser".