Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gatumiljön i stan bör byggas om

Trafikbolagen i centrala Östersund vill bygga om och ändra gatumiljön i centrum.

Annons

Det är för trångt och det är för trafikfarligt i centrala Östersund. Det anser flera av trafikbolagen som kör i stan som nu vill göra flera förändringar för att förbättra trafikmiljön.

Fem bolag (Länstrafiken, Stadsbussarna, Taxi Östersund, KR Trafik och Centrala buss) har skrivit ett brev till beslutsfattarna i kommunen där de i en lång lista pekar ut vilka gatupartier som är i behov av åtgärder.

"Bussoperatörer och taxiverksamhet är dagligen med om friktioner runt och på busstorget i Östersund", skriver trafikbolagen.

Ett utdrag ur bolagens åtgärdslista:

# Plocka bort parkeringarna på Biblioteksgatan vid kortgaveln intill Turistbyrån. "Att ta bort dessa 4-5 platser gör att trafiksituationen blir betydligt bättre och kostnaderna för denna förbättring bör vara ringa".

# "Tillåt vänstersväng vid utfart från Busstorget för att undvika köbildning och snabbt kunna ta sig runt norrut vid start av trafik på Kyrkgatan".

# Bygg en busshållplats längs Kyrkgatan vid Teliahuset. "Ta bort träden, minska trottoaren och bygg en ca 25 meter lång ficka".

# Ge möjlighet för taxibilar att köra på bussgatan mellan Odensala och Torvalla.

Om trafikbolagen får som de vill är visionen att åtgärderna genomförs inom det närmaste halvåret och vara klart i september.

"Samtliga aktörer tror att med dessa åtgärder kommer trafiksituationen väsentligt förbättras för kollektivtrafiken och att färre friktioner kommer att uppstå i vardagen, dessutom övertygade om att dessa åtgärder ger stora effekter med relativt små resurser".