Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gåtfulla massmord i Svenska Akademin

Efter tjugotalet utgivna barnböcker, där serien om Megakillen, som bestämde sig för att bli superhjälte, kanske varit de framgångsrikaste, debuterar idag Martin Olczak med en detektivroman för vuxna. Akademimorden heter den, en lika spektakulär som fyndigt sammansatt historia med höglitterär bakgrund och omramning.

Akademimorden äger nämligen rum i nutid på de oförvitliga medlemmar som tagit plats i Gustav III:s Svenska Akademi. Under fyra dramatiskt mycket laddade dagar i maj 2012 möter hälften av akademiens ledamöter sitt öde framför en slaglåsrevolver, ett slags svartkrutsvapen från mitten av 1800-talet, förgiftas av exotiskt pilgrodesekret eller tillintetgörs på ett ännu mer utstuderat sätt. Uppståndelsen och massmediepådraget blir mångdubbelt större än vid Palmemordet och massmorden i Svenska Akademien sänder förstås rysningar genom hela den internationella litteraturvärlden.

Nog har väl kanske en del författare, kritiker och kanske även de som själva förgäves väntat på att bli invalda i akademien haft anledning att hysa agg till någon av de aderton, men de massmord som utförs under några av fjolårets vårdagar ter sig fullkomligt oförklarliga och håller på att få rikspolischefen och hans närmaste män att gå upp i limningen.

Men Claudia Rodriguez, utredare på riksmordkommissionen, håller trots personliga bekymmer huvudet kallt, och går målmedvetet in för att lösa gåtan med akademimorden. Det ska hon också så småningom lyckas med sedan hon tagit hjälp av sin tidigare pojkvän, antikvariatsbokhandlaren Leo Dorfman. För att förstå varför högt aktade litteraturprofessorer och skönlitterära författare, den ene efter den andre, faller offer för en hänsynslös mördare krävs nämligen en litteraturexpert med gedigna kunskaper i den svenska litteraturhistorien.

Rodriguez och Dorfman nästlar sig inte bara in i litteraturens högborg i Börshuset vid Stortorget i Gamla stan, de söker sig också bakåt i den svenska litteraturhistorien för att få en förklaring till massakern på akademiledamöterna i maj 2012.

Utan att avslöja alltför mycket av den rafflande intrigen kan man väl säga, att Olscak fyndigt baserar sin detektivgåta på en välkänd händelse i akademiens historia, en Strindbergsfejd, där man alltså ännu inte efter hundra år skulle ha lagt ner vapnen. Men det krävdes snudd på en symbolikexpert av Robert Langdons kaliber (från Dan Browns deckare) för att få alla bitar på plats och lösa den här snåriga mordgåtan.

Fantasifullt roande och respektlöst är det i alla fall när Martin Olczak berövar hälften av Svenska Akademiens ledamöter livet.