Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gastronomgratäng

Riset i botten kan vara snabbris eller vanligt långkornigt ris.

Annons

4 personer

3-4 portioner kok ris

1-2 msk smör

salt

svartpeppar

oregano

cirka 5 hg kassler (12-16 ganska tunna skivor)

1 burk knoppsparris (300 g)

Gratängsås:

2 msk smör

3 msk vetemjöl

sparrisspadet

6-7 dl grädde

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

2 äggulor

cirka 1,5 dl riven ost

Koka riset. Vänd det med en klick smör, smaksätt med salt, svartpeppar och en liten nypa fint smulad oregano. Bred ut riset i botten på en ugnssäker form. Sätt ugnen på 250 grader. Låt sparrisen rinna av och linda sedan in 1-2 sparrisar i varje kasslerskiva. Placera rullarna med skarven nedåt på riset. Fräs smör och mjöl, spär med sparrisspad och grädde, låt sjuda några minuter. Smaka av med kryddorna, vispa ner gulorna och osten. Slå såsen i formen. Gratinera tills ytan är gyllenbrun. Gratängen kan göras klar fram till gratineringen. Den kan då behöva något längre tid i ugnen.