Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästkrönikör: Alla dessa trender

Det finns trender för allt möjligt. Kjollängd, till exempel, eller det här med slipsens vara eller inte, vitkalkade väggar eller panel Och sånt. För att inte tala om mat! Eller surdegslimpan som tog alla med storm. Trenden har faktiskt hållit i sig, fast dinkelmjölet är på god väg att ta över. Inte för att det smakar annorlunda än vanligt vetemjöl eller rågmjöl, men det LÅTER mera exklusivt. Och kostar förstås mer.

Ett tag skulle alla människor laga pulled pork, du vet den där fläskbiten som måste stå i 150 grader i ugnen hur länge som helst. Ända till den faller sönder, stod det i receptet. Ingen potatis till. Förstås. Det vore alltför vanligt. I stället serverades coleslaw, vilket verkar väldigt fint och trendigt. Tyvärr bara helt vanlig vitkålssallad. Fast det låtsas vi inte om.

Få se nu, vad kom härnäst? Jo, minsann, smöret! Nu skulle vi alla kärna vårt eget smör. Varför hade vi inte tänkt på det tidigare? Någonting så enkelt: bara vispa grädde och salta. Bara lite och naturligtvis med flingsalt. Det vanliga (billiga) jodberikade kartongsaltet gömmer vi längst in i skåpet.

Vissa svärmar för sotade grönsaker, men de verkar inte ha slagit igenom ännu. Dock ska grönsaker ha tuggmotstånd. Det är lika viktigt som pastans al dente.

Allra mest trendig och flerstjärnig är man i Fäviken som hamnat i smöret (ursäkta, jag försökte vara rolig) med både inälvor och halm.

Men vänte bara, det nyaste nya är INSEKTER!

Jo jo men, såväl stjärnkockar som FN flaggar för att här har vi den nya tidens råvara. Gräshoppa, skalbagge, syrsor. myror och tusenfotingar, välj själv! Enligt FN:s jordbruksorganisation är insekter som proteinkälla betydligt bättre för miljön än nötkött och hör sen!

I Kalifornien – ja, naturligtvis där – finns redan insektsrestauranger. Där serveras syrsor som torkats och kryddats med chili och sedan doppats i mörk choklad. Knapriga och med smak av valnötter. Eller gräshoppstacos, hur skulle det smaka? Silkesmaskar låter inte kul, inte heller sorbet på blåbär med myror, men man kanske vänjer sig?

För sanningen att säga äter 80 procent av världens befolkning sedan länge insekter. Regelbundet. Undantagande Europa och Nordamerika.

Ja ja, den som lever får se. Bäst att bereda sig på det värsta.