Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästkrönika: Viktiga små detaljer

Stora händelser får stora rubriker, små händelser får små eller inga rubriker alls. Författare som tar upp stora livsfrågor i sina böcker kan nå stor berömmelse och få prestigefyllda utmärkelser. Kåsörer, som jag, tar ibland upp mindre, vardagliga frågor och förväntar sig inga stora rubriker men jag har alltid tyckt att många gånger är det de små detaljerna i världens och livets pussel som är avgörande. I vissa fall kan det till och med vara skillnaden mellan succé och fiasko.

Annons

Någon större pedagog är jag inte så jag får skruva till det lite så att det går att förstå vad jag menar, men bara lite skruvat. När man köper blommor till den man älskar är det viktigt att man inte slarvar med den lilla detaljen, det medföljande kortet. Bäst är det om man kan skriva en egen liten fin personlig dikt till den älskade.

I dagens stressade samhälle är det dock inte lätt att hinna författa en storartad dikt när man står där i blomsteraffären. Då får man nöja sig med att skriva; ”Till min älskade…” och namnet på den älskade. Det är väldigt viktigt att det blir rätt namn, ett exempel på en liten detalj som kan vara avgörande för om det blir succé eller fiasko. Står man där och är stressad över att man även ska hinna köpa ingredienserna till middagens rotmos, är det lätt att blanda ihop tankar och handling. Skriver man då på kortet; ”Till min älskade fläsklägg” finns en rimlig förklaring till det lilla misstaget men det kan ändå bli svårt att reparera skadan.

En annan men ack så viktig detalj när man skriver något som andra ska läsa är rättstavning. Ska det exempelvis vara två l och man bara skriver ett l kan det bli mindre bra. Skriver man på blomsterkvastens kort; ”Du är den fulländade skapelsen” är man inne på rätt spår. Missar man dock ett l och skriver; ”Du är den fuländade skapelsen” har man skapat en onödig konflikt. Är man osäker på sin skrivförmåga och rättstavning är ett litet men ack så bra tips att låta blomförsäljaren korrekturläsa kortet.

När jag under 21 år var sporadisk stand up-artist var ibland en viktig detalj i mitt framförande ingenting. Jag sa ingenting, var bara tyst och spelade inte med kroppsrörelser, jag levererade alltså inga skämt men fick oftast en väldig massa skratt och applåder. Den lilla detaljen tystnad använde jag för att understryka ett skämt. Nu så här i efterhand har jag funderat på om min tystnad var det roligaste för publiken under hela framträdandet?

Min tes är att små detaljer är stora detaljer, utan dem är det inte mycket som fungerar. Vad ska man ha en bil till om man inte har nyckeln till den? Å andra sidan, vad ska man ha en bilnyckel till om man inte har bilen? Även stora detaljer är viktiga.

Anders ”Pidder” Pedersén