Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästkrönika: Träaktig filosof

Det finns olika traditioner kring när julgranen ska slängas ut. Många har som vana att kasta ut den till tjugondag Knut. Några slänger ut granen när den börjar barra.

Den traditionen har inte vi för då hade vi fått fira många julaftnar utan gran och det trots att vi brukar ta in den dagen före dopparedagen. Vi slänger ut den några dagar in på det nya året, eller rättare, det mesta av granen slänger vi ut då. Granbarr dammsuger, plockar och sopar vi upp fram till midsommar.

Det finns de som har som tradition att få granen att suga vatten och vara fräsch i en månad eller mer, gärna med små ljusa granskott. Men hur klokt är det att hugga ner alla dessa granar, ta in i våra hem under en kort tid och sedan kasta ut dem. De granarna kommer aldrig att växa sig stora och ståtliga. Är det ett slöseri med naturens resurser eller är det en välgärning i kampen mot alla granbarkborrar? Jag är osäker, jag vet bara att jag tycker om julgranstraditionen. Häftigt med ett helt träd i vardagsrummet.

Träd, inte bara granar, finns det gott om lite överallt i vårt land. De är så vanliga att många gånger upptäcker jag träden först när de har försvunnit. Då börjar jag fundera på vad det är som fattas och när jag ser stubben inser jag, att där har det stått ett träd som jag har tittat på men inte har sett. Otacksamt, för utan träden hade Sverige aldrig uppnått vårt välstånd och mina holkar har blivit betydligt besvärligare att göra.

Genom hela historien har skogen och träden haft en betydande roll i vår tro. I vår fornnordiska mytologi finns ett stort träd, världsträdet, en ask som heter Yggdrasil. I Bibeln kan man läsa om kunskapens träd i Paradiset och enligt en muntlig myt skulle det ha varit ett äppelträd. Den myten kan jag med bestämdhet avfärda. Kunskapens träd var inte ett äppelträd. Jag tycker om äpplen, äppeljuice, äppelmos och äppelpaj. Jag äter alltså gärna och ofta äpplen och godsaker gjorda av äpplen och jag har aldrig märkt av någon större intelligens.

Förr planterades ofta ett vårdträd framför bostadshusen och vårdträden var folk rädda om. Under träden bodde ett rå, alltså gårdstomten, som skötte huset, gården och såg till att de som bodde där hade det bra. Skadade eller tog man bort ett sådant träd kunde det gå illa. Idag planteras sällan ett vårdträd och det kan vara förklaringen till varför gårdstomtar så sällan syns, de har ingenstans att bo.

Jag har letat lite på nätet om vi har någon trädens dag men det verkar dåligt med det här i landet, men jag är osäker. Med tanke på trädens betydelse vore en trädkramardag på sin plats, men blir det en sådan dag ska jag låta bli att krama en barrande julgran.

Anders ”Pidder” Pedersén