Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästkrönika: Tid att göra nya souvenirer

Rikast i byn på pengar är jag garanterat inte men i dessa coronatider är jag tvärsäker på att jag är rikast i byn på holkar, kanske även i kommunen och Regionen.

Nu när det är förbjudet med hantverksmarknader och trädgårdsmässor har min försäljning av holkar och träslöjd sjunkit till nästan noll, men jag har fortsatt att göra holkar i samma takt som tidigare. Med andra ord har jag fullt med olika sorters holkar i källaren, uthusen, marknadsbilen och garderober, snart är det bara tomrummet under vår dubbelsäng kvar. Det utrymmet har jag sparat till eventuella nypåkomna produkter.

Nu har jag ett temporärt tillverkningsstopp av holkar och ska försöka fundera ut någon ny produkt, gärna något som inte tar så stor plats att förvara. Coronapandemin har effektivt satt stopp för turismen världen över och när den väl kommer igång igen har jag räknat ut att det finns ett jättelikt uppdämt behov, inte minst av souvenirer. I många år har turister köpt dalahästar och älgsouvenirer med sig hem till sina länder. Nu har jag gott om tid att skapa en ny unik Sverigesouvenir som är lätt att tillverka och tar en liten plats.

Det finns de som påstår att vi i Sverige är präglade av Jantelagen. Många av oss tror inte på oss själva, vi känner att vi inte klarar av något extra, en hel del av oss tror helt enkelt att vi inte riktigt duger. Jag vet att vi är många som lever under Jantelagen och den inställningen till det egna jaget är förödande. Inte minst när jag ska kunna komma på en ny storsäljande Sverigesouvenir. Jag skulle nog bli ensam om jag lyckas komma på en jantesouvenir, gärna i trä eftersom det är mitt favoritmaterial. Men hur ända in i alla träflisor designar jag en träbit som symboliserar Jantelagen!

Kanske att jag kan ta hjälp av att mitt självförtroende som jantesouvenirdesigner är uruselt. Jag skulle kunna lägga en morakniv, sandpapper och ett litet vedträ i en låda med texten: ”Eftersom jag inte tror mig om att göra en fin jantesouvenir så kan Du själv slöjda fram den. Den blir garanterat fin, det blir allt som inte jag har gjort.” Jag behöver nog inte göra i ordning så många sådana lådor och lägga under sängen.

Jag har för mig att Sverige är ett av de ledande länderna i världen vad det gäller tågförseningar och det är troligtvis ett minne många utländska turister tar med sig hem. Möjligtvis att jag på ett glättat A4-papper kan trycka: ”Tidtabell. Tågtiderna fyller ni i själva när ni vet den verkliga ankomst- och avgångstiden.” Den souveniren är fantastiskt bra sett ur min lagringssynpunkt.

Skomakare, bli vid din läst, heter det och bäst är nog att jag som holktillverkare håller mig till mina holkar. Några får det plats under vår dubbelsäng.

Anders ”Pidder” Pedersén