Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästkrönika: Sommar är stolleprov med utomhusbad

Annons

Hur vet man att det är sommar i Sverige? Det finns de som bestämmer sig för att det är sommar när temperaturen är si och så eller följer almanackan slaviskt. Jag som brukar göra mina personliga analyser av det mesta har andra sommartecken jag letar efter.

Ett sommartecken för mig är när jag går omkring i kortärmat och fryser, övriga delen av året går jag omkring i långärmat och fryser. Frysande är en stor del av mitt liv, året runt. Jag känner omgivningens tryck på mig under sommaren att inte gå omkring i långkalsonger, tjocka tröjor, stickade mössor, dunjackor, raggsockor och varmfodrade kängor. Sommaren ifjol var ett undantag, då hände det faktiskt att jag i t-shirt och kortbyxor en dag när jag grovarbetade i solskenet blev lite lätt varm och fick en svettpärla i pannan.

Ett annat kallt sommartecken är stolleprovet med utomhusbad. Under tjut och vrål ska man kasta sig i erbarmligt dåligt uppvärmt badvatten i sjöar, vattendrag och hav. Jag har svårt att föreställa mig att någon frivilligt skulle kliva ner i ett badkar med så dåligt uppvärmt kallvatten. Som vuxen och någorlunda självbestämmande människa har jag valt bort sommaraktiviteten iskallt utomhusbad men jag är orolig för att i sommar kommer jag nog inte undan en och annan badutflykt. Mina barnbarn har gått i simskola och vill nog simma med morfar när de kommer på besök. Vi bor ohälsosamt nära byns badplats.

Hölass, hässjor och stackar hörde till säkra sommartecken när jag var liten. Redan i tonåren var de sommartecknen så gott som borta men nu har de kommit tillbaka. Slåtter med lie, träräfsa, hässjor och stackar betyder hemvändardag eller hembygdsdag och det är ett bra sommartecken. Landsbygden sjuder av liv och aktiviteter. Stilla undrar jag varför ordnar man inte hemvändardag under vintern och erbjuder traditionell manuell snöskottning med plåtskodd träskyffel? Landsbygden finns även under vintern.

Semestervikarier är ytterligare ett sommartecken. På det stora hela har jag inget emot semestervikarier men det kan vara svårt att ringa till myndigheter, försäkringsbolag eller stora företag i något angeläget ärende som kräver ett beslut, ibland tror jag att de är tillsagda att inte ta några beslut. Att vara semestervikarie är inte lätt, det är en ständig balansgång. De ska se till att allt fungerar men inte för bra. Vikarier blir inte populära om de efter en timmes introduktion sköter jobbet bättre än de som har haft jobbet i många år. Ett misstag då och då är bra för då kan de ordinarie fram till nästa sommar skylla allt som går tokigt på semestervikarierna.

Jag hoppas att jag kan hitta sommartecken långt in i september för jag tycker livet är extra härligt under sommaren.

Anders ”PIDDER” Pedersén

Annons