Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästkrönika: Kunskapens outsinliga källa

Utan seriöst förmedlade nyheter från tidningar, radio och teve hade mitt liv känts betydligt fattigare. Jag kompletterar det nyhetsflödet med det jag får mig till livs i bastun på fredagskvällarna. De nyheter, politiska kommentarer och klokheter som sprids i värmen är inte friserade, de är mer rakt på sak och hejdlöst roliga historier ur livet blandas med allvar.

Jag tror att vi representerar gräddan av idrottsexpertisen i vårt avlånga land Sverige. Det har ingen betydelse vilken idrott det handlar om, bandy, golf, fotboll, brottning, e-sport, ishockey, alltid är det någon, men oftast flera, som vet vad som är fel och hur det kan förbättras. Förvånansvärt ofta är vi oense med olika förbundskaptener om landslagsuttagningarna. Alla förbundskaptener och tränare är välkomna till ett bastubad med oss för att få de korrekta analyserna. En viss blygsamhet har jag, så jag erkänner att inom konstsim och pardans har vi lite haltande kunskaper.

Det mest framträdande i vårt bastugäng, och tror jag i andra bastugäng, syjuntor och olika kompisgäng, är den fantastiska och stora livsvisdom som finns samlad. Vill man, så är det bara att ösa ur denna outsinliga kunskapskälla och dra nytta av visdomen. Jag kommer aldrig att glömma den aha-upplevelse som jag fick den gången Storjägaren efter bastubadet tog på sig en ren men ack så skrynklig t-shirt, den kan bäst beskrivas som en veckad/plisserad kjol.

Naturligtvis fick Storjägaren råa skrattsalvor och roliga kommentarer från oss andra. När vi hade lugnat ner oss kom han med sin förklaring till den skrynkliga t-shirten. För att variera sin klädsel hade han för en gångs skull tagit den understa i sin hög med t-shirtar. Det visade sig att de flesta av oss alltid tar den översta i högen, så även jag. Det blev en aha-upplevelse för mig eftersom jag fick förklaringen till varför jag alltid går omkring i samma kläder, jag går runt på tre – fyra byten. Jag som trodde det berodde på att jag har ont om kläder.

När jag kom hem gjorde jag en upptäcktsfärd genom ett kompakt lager i t-shirtslådan. De översta och urtvättade t-shirtarna kände jag väl alltför väl igen. Sedan kom överraskningarna, en del hade jag ett svagt minne av men en del tvivlade jag på att de var mina. En likadan forskningsresa gjorde jag i mina högar med sweatshirts och andra tröjor. Det var samma sak med de högarna, längst ner hittade jag till och med några moderiktiga tröjor, det vill säga att de var moderna på 1970- och 80-talen. Numera vänder jag på tröjhögarna och kastar om ordningen på skjortor och byxor i garderoben två gånger om året. En nyttig kunskap!

Utan nyhetstidningarnas nyhetsförmedling kan jag inte leva och inte heller utan bastugängets osminkade kunskapsförmedling.

Anders "Pidder" Pedersén