Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästkrönika: Kanske lite tidigt med vårtecken

Vem som var först med visdomsorden ”Den som söker ska ock finna” vet jag inte men det är ett uttryck som jag ofta använder och emellanåt lever efter. Just nu söker jag med ljus och lykta efter vårtecken och det är kanske lite tidigt enligt många.

Annons

Till viss del kan jag hålla med om det men vi är i alla fall på rätt sida av vintersolståndet, vi går mot ljusare tider. Nu ökar chanserna för var dag som går och om det är min ivriga längtan efter våren som spelar sina spratt med mig vet jag inte, men jag tycker att vårtecknen kommer tidigare och tidigare för varje år som går.

Flyttfåglarna följer sina datum med rätt stor precision så dem är det ingen idé att spana efter. Det finns andra som ständigt tidigarelägger sin ankomst, som jultidningsförsäljarna. Troligtvis är det bara en tidsfråga tills jultidningsförsäljarna kan räknas som ett vårtecken.

Tussilago, blåsippa och andra vårblommor som med sin färgprakt lyser upp i naturen är det också för tidigt att leta efter. Men det finns andra färgglada vårtecken som snart dyker upp på landsvägen. Från mitt kontorsfönster håller jag kontroll på när de vintergrå promenerarna blandas upp med färgglada joggare och dem räknar jag till vårtecknen.

De första joggarna är värda en detaljstudie. Ljuden som de får fram är en blandning av otäcka blåsljud, ångestladdade stön och snyftande klagosånger. När jag hör dem måste jag stålsätta mig för att inte hejda dem och ge konstgjord andning. Även den panikartade blicken och den ilsket röda ansiktsfärgen är värd att studera. Ju närmare sommaren kommer desto ljudlösare tar sig joggarna fram utmed vägarna och i naturen.

I tidningar är det tacksamt att leta efter vårtecken. När kvällstidningarna skriver långa artiklar om hur man ska undvika vårförkylningarna vet jag att det är lite nyhetstorka och att också de jagar vårtecken. Även artiklarna om faran i att sola för mycket, som återkommer varje vår med ytterst svårfunna ändringar i texten sedan förra våren, är ett tidigt vårtecken.

På insändarsidorna kan jag också hitta tecken på att våren närmar sig. När det fortfarande skrivs och klagas på över att cykel- och gångbanor är för dåligt grusade vet jag att vintern är kvar. När det sedan klagas på att det ligger en massa grus på cykel- och gångbanor vet jag att ett vårtecken har kommit.

Jag har ännu inte hittat några tecken på att våren är här men mitt sökande fortsätter utan vila. Det gäller dock att vara vaksam för det är lätt att lura sig själv. När tidningarna är fulla med annonser om vårkläder är inte våren här, då är det vinter. Först när sommarkläderna dyker upp är våren i antågande. Klädbranschen är alltid en årstid före, precis som jag.

Anders ”Pidder” Pedersén