Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästkrönika: Hurra vad det går bra

Det känns som mycket här i landet är på väg utför, nyheter och ledarsidor mer eller mindre dryper av dåliga resultat, sviktande ekonomi, kris i välfärden, miljöförstöring och ökade klyftor i samhället. Visst är mycket dåligt och kan definitivt förbättras men inte tycker jag att allt är jämmer och elände. Nog finns det en och annan ljusglimt. Skolan är ett exempel.

Annons

Jag som inte är expert kanske inte förstår allt men jag tror att det finns en hel del bra med vårt utbildningsväsende. Jag vet inte hur många vi är i Sverige som är läs- och skrivkunniga men många är vi. Vårt land ligger långt framme inom många områden, som teknik, vård och energiutvinning.

Våra fantastiska yrkesmänniskor är väl inte självlärda? Som exempelvis energiingenjörer, kallskänkor, läkare, undersköterskor, forskare, musiker och lantbrukare. Kanske att experter, politiker och media någon gång emellanåt skulle kunna lyfta fram det som är positivt med vårt utbildningsväsende.

Landsbygdens utarmning, dess sämre service, eftersatta vägunderhåll och undermåliga uppkoppling till omvärlden skrivs och pratas det mer och mer om. Nu har till och med de politiska partierna då och då ojat sig och försiktigt sagt att de funderar på att förbättra landsbygdens villkor. Något annat än prat har vi inte märkt av här på landsbygden av ett enda politiskt parti, men det är vi vana vid sedan årtionden tillbaka. Är det då bara elände på landsbygden, som det många gånger vinklas till?

Personligen tycker jag det finns massor med positiva sidor med att bo på landsbygden. Jag känner inte av någon trängsel och det finns inte heller några trängselavgifter, det finns gott om parkeringsplatser, behöver jag hjälp finns det gott om hjälpsamma människor, hyfsat billigt boende, gemenskap över generationsgränserna och närhet till naturen. Visst finns det positiva sidor även med storstäder. Är jag i Stockholm får jag en välbehövlig påminnelse om vilken förmån det är att bo på landsbygden.

Det framställs ofta som något väldigt negativt att vi har rekordlågt förtroende för våra politiker. Jag ser det mer som något positivt att vi har åsikter om våra politiker, att det har resulterat i ett lågt förtroende är inte väljarnas fel. Dessutom tycker jag det är superpositivt att vi i Sverige har en hyfsat fungerande demokrati, det borde påtalas oftare. Tycker vi inte om våra politiker får vi bilda nya partier och själva ställa upp som kandidater eller gå med i något gammalt parti och erbjuda våra tjänster som politiker. Det är inte i alla länder man har den möjligheten.

Nu har jag gnällt på gnället, gnäll är svårt att låta bli. För det klassas väl som gnäll när någon klagar. Jag hoppas i alla fall att det finns något positivt med att gnälla på gnället.

Anders ”Pidder” Pedersén