Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästkrönika: Hösten – en mörk årstid

Smaken är som baken delad, säger ett talesätt och så är det, vi tycker helt enkelt olika. Vi kan vara till höger eller vänster i politiken, för eller emot EU, ha olika favoritlag i fotboll. Likadant är det med hösten. Emot alla odds så finns det de som tycker om hösten, tycker att hösten är vacker, rogivande och mysig, – stolligt! Där avslöjade jag min åsikt om hösten.

Enligt mitt tycke är ljus och värme en underbar livsnjutning, alltså är hösten mer en försmak av det eviga mörkret, kall och ogästvänlig. Vare sig man tycker om hösten eller inte så är det en årstid fylld av mörker och det påverkar mig, det stora tungsinnet drabbar mig. De olika inställningarna till hösten innebär inga regeringskriser eller vilda demonstrationer, de är mer personliga.

Det stora vemodet som fyller mig till bredden är inget jag vill ha, så jag försöker verkligen ta till mig höstälskarnas argument och försöker komma över till deras sida. Frugan tillhör den falang som älskar hösten, så på nära håll kan jag studera den här märkliga typen av människor som ser ljust på mörker. Bland annat bubblar hon av förtjusning över alla färger i naturen, som röda, gula, bruna och gröna löv.

Okej, jag kan hålla med om att en mycket kort stund är höstlöven vackra, det är den stunden de sitter kvar på träden. När de ligger på vår gräsmatta är löven inte så njutbara och till vår gräsmatta tycks hela grannskapets löv samlas varje höst. För mig är höstfärger mer frostskadade dahlior i kulören svart-brun-mörkgrön och vissna gulbruna tomatplantor. Den tydligaste höstfärgen för min del är kompostbrun. Den färgen får mig inte att bli en höstälskare.

Hösten har en hög mysfaktor säger frugan, då kan hon krypa inomhus och svepa in sig i en varm filt, dricka något varmt och njuta av en bok. Ett helstolligt höstargument enligt mig. Vill hon krypa in i en varm filt med en bok kan hon göra det även en varm sommardag med 32 plusgrader i luften. Jag kan inte en iskall höstdag med bitande nordanvind sätta mig klädd i kortbyxor i en solstol utomhus utan risk för förfrysningsskador. Skulle jag göra det är jag snart en vissen kåsör, färdig för komposten.

Ytterligare en deprimerande sak med hösten är att tiden bromsar in. Det går känslomässigt åt ett halvår för att avverka de tre höstmånaderna. Vår och sommar blir sex månader sammanlagt och den tiden bara svischar förbi på ett par veckor. Det är knappt att jag hinner ta fram flugsmällaren innan det är dags att hänga undan den.

Några höstfördelar finns det dock. När glädjen och humöret är längst ner på botten finns det bara en väg kvar och den bär uppåt. Efter regn kommer solsken, efter höst och vinter kommer vår och sommar. Det är glädjande att det finns en ljus framtid.

Anders ”Pidder” Pedersén