Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästkrönika: Hoppas på en förlängd sommar

Jag har läst att för länge sedan, ruskigt väldigt länge sedan, hade vi bara två årstider, sommar och vinter. Vem som låg bakom och varför det sedan bestämdes att utöka antalet årstider med hundra procent har jag ingen aning om men vår och höst lades till. Även nu i modern tid tycker jag att det krymps och tänjs på årstiderna, speciellt sommaren utsätts för försök att förlänga.

Sommaren delas på ett vis in i många egna årstider, försmakssommar, försommar, vanlig sommar, högsommar, sensommar, brittsommar, indiansommar, bonussommar och sen sensommar. När den sista sommardagen definitivt har försvunnit väljer en del, när det inte är coronatider, att förlänga sommaren med utlandssommar. För min egen del förvånar det inte mig ett dugg att många vill suga ut det mesta möjliga av sommaren. Jag älskar sommar!

Våren kännetecknas mycket av att det mesta vaknar upp, både gammalt och nytt liv. Under sommaren växer det nya till sig och lyser av kraft och fräschhet. Även vi gamla får lite bättre lyster när värmen och solen träffar oss. Men det kan jag erkänna, att kraft och fräschhet knappast är det jag tänker på när jag skalar av mig vinterns och vårens alla klädlager för att låta solens strålar ge mig lite färg. Det ser ut som att min kropp har åldrats mer än ett år sedan förra sommaren.

Varje sommar upptäcker jag en eller flera sådana där märkliga rynkor som kommer på magra gamla gubbkroppar. Jag är rädd för att jag till slut kommer att se ut som ett förtorkat blekt sviskon när jag ligger och solar. Mer än en gång har jag önskat att jag kunde fylla ut mitt skinn på ett mer förtjänstfullt sätt, med lite rundare skrynkelfria former. Men, jag älskar sommar!

En ny, icke förbrukad, fräsch sommarsemester är oerhört lockande. Tänker jag till lite extra så är nog förväntningarna och drömmarna om den kommande sommarsemestern många gånger mer fantastiska än när semestern äntligen blir en verklighet. När väl semestern startar, startar också oron och ängslan över att semestern snart är slut. När jag och frugan planerar semestern ingår bara solskensdagar, tyvärr har det ofta visat sig att vår planering går om intet av kylslagna lågtryck eller häftiga åskväder. Andra bakslag som har inträffat är trasigt avlopp, havererad bil och kraftiga förkylningar. Sådana semesterbakslag går att skratta åt först några år efteråt när vi pratar semesterminnen. Alltså är semester bäst före och efter själva semesterperioden. Jag älskar sommar!

Eftersom jag och många med mig hoppas att vi får en lång sommar, så hoppas jag att vi i år får ytterligare en sommarårstid, sista-rycket-sommar framåt november.

Anders ”Pidder” Pedersén