Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästkrönika: Artiga och oartiga funderingar

Våren och försommaren är en underbar tid för fågelskådare, då händer det minsann saker i naturen som är fascinerande att studera. Cirka 250 arter finns det att titta på här i landet. Räcker inte det kan man studera olika människoarter. Jag vet inte om jag har de vetenskapligt rätta artnamnen men jag har lyckats urskilja några.

Skryt-truten kan man hitta överallt i världen. Den är lättstuderad eftersom den gärna vill visa upp sig, tala om för alla, även de som inte vill lyssna, hur mycket de har av allt möjligt, att de vet mest, är bäst och har varit med om det mesta som går att uppleva.

Människoarten återfinns i stor mängd bland världens politiker och ledare. Från små kommuner till rikspolitiker, regeringar, EU och FN, men Skryt-truten återfinns även i andra kretsar. Ja, den finns faktiskt överallt. Är man osäker på om det finns en Skryt-trut i en samling med människor, är det bara att berätta något man har varit med om så ger sig snart Skryt-trutarna tillkänna och berättar något häftigare de har varit med om.

En vanlig art är Tid-skvättan och den arten tillhör jag själv. Vanligt kännetecken för Tid-skvättan är att vi tror dygnet består av minst fyrtioåtta timmar. Jag och mina artfränder tror oss vara supereffektiva, otroligt snabba och har fullpackade dygnsscheman. Tyvärr är jag och andra Tid-skvättare inte ett dugg snabbare än andra arter och när dagen är slut har vi inte hunnit med allt. Ett annat kännetecken för oss Tid-skvättare är att vi mot bättre vetande tackar ja till sådant som styrelseuppdrag, klassförälder, tränare och andra tidskrävande uppdrag.

En art som jag tycker lite synd om är Härm-trasten. De har svårt att ta ställning till olika saker och följer nästan slaviskt alla trender. När klädmodet skiftar hänger Härm-trasten undan sin klädedräkt fastän den är hel och fin och köper det senaste modet, rädd för att sticka ut från mängden.

Pryl-måsen är nära släkt till Härm-trasten. Pryl-måsen är alltid bland de första att köpa de senaste tekniska prylarna, åka till nya turistmål, prova nya maträtter och hänger med i gör-det-själv-trenderna, som ölbryggning. Nyttan av nyheterna är av underordnad betydelse för Pryl-måsen.

Sällskaps-kaja är en flockmänniska och återfinns över hela världen. Arten tycks älska avgaser, buller och trängsel. Samlings- och häckningsplatser är städer, större samhällen och utförsäljningar. Under sommaren kan man även hitta Sällskaps-kajan på överfulla campingplatser, tätbebyggda sommarstugeområden och marknader.

Min favoritart är Mys-fink. Var den än visar sig sprider en Mys-fink glädje, harmoni, trygghet och har ett medryckande skratt. Jag hoppas att Mys-fink växer till den största arten i världen.

Anders ”Pidder” Pedersén