Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Garvsyra i blåsväder

SOMMARFARS I fjol skulle det byggas ett köpcentrum, i år en serverhall. När Garvsyra spelar sommarfars i Döda Fallet står de utländska investerarna i kö och för lokalbefolkningen gäller det att på bästa sätt dra nytta av deras pengar. Detta oavsett om det handlar om rubel, dollar eller kronor från ett nordiskt grannland.

Kommunens starke man, kommunalrådet Berntsson (Bengt Larsson), tar lite överraskande semester i år och åker hem till mormor i Kälarne, fast beslutet som ska fattas är både stort och viktigt. Vikarierar gör Karin, chefsekonom och bygdeekonomiutvecklingsgruppsansvarig, som spelas med pondus av nytillskottet Mikaela Pålsson.

Mikaela är en Stockholmsbaserad sångerska och skådespelare som i sommar fått förmånen att återvända hem till Jämtland och spela på två av världens vackraste utescener. Tidigare i sommar gjorde hon Vainos roll i Arnljot på Frösön.

Mikaela spelar också den ryska gas- och oljeförsäljaren (?) Svetlana Barralova. Eftersom ensemblen består av bara fem personer gör alla minst två roller, och man anar att det lagts ner mycket arbete och repetitionstid på att få alla snabba scen- och klädbyten att fungera.

Vad handlingen beträffar, så har jag skrivit det förut och skriver det igen: någon raffinerad intrig ska man inte vänta sig av Garvsyras sommarfarser. Resande i blåsväder, som årets upplaga heter, är tyvärr en av de vattnigare vällingar vi serverats genom åren. Den rutinerade ensemblen gör det bästa av manuset men lyckas inte helt kompensera för att vissa avsnitt hänger i luften och att den röda tråden inte är helt lätt att följa.

I en förhandsartikel har Garvsyragänget låtit förstå att det inte blir någon vinterturné i år. De vill utvecklas och skriva nytt, kanske göra något åt musikalhållet. Det tror jag är en klok plan. Samtliga är bra på att sjunga och spela så jag ser gärna att de satsar mer på musiken. Och inte bara vintertid. Jag håller med Ragunda kommuns representant, som överlämnade blommor efter premiären, om att det skulle sitta fint med en musikal i Döda Fallet nästa sommar. För till Döda Fallet vill vi åka och Garvsyra vill vi inte vara utan.