Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Garveriet gör juldekorationer av fårskinn

I garveriet i Bruksvallarna är det varmt och en frän lukt från fårskinnen hänger i luften. Flera veckor innan julen spenderar Pernilla Salomonsson allt fler timmar där inne. Där tillverkar hon bland annat juldekorationer av fårskinn.

Mitt på betonggolvet i garveriet står en stor kartong som snart är full utav julpynt och på en ställning hänger fårskinn i väntan på beredning.

– Just nu håller jag på paketerar fyrtio kransar och sextio julkulor av fårskinn. Det ska sedan skickas till London, berättar Pernilla medan hon fyller kartongen med fler kransar.

Hon har sedan de första ordnarna kommit in i augusti berett närmare 100 skinn som senare ska bli både dörrkransar och sittlappar.

Pernilla berättar att det tar lång tid innan det blir en färdig produkt. Hon gör allt själv, från hämtningen av skinnet hos bonden till att sälja julpyntet i sin egen butik.

– Det tar tre veckor från start till mål innan det är klart och allt gör jag ekologiskt.

Dock är hon lite bekymrad över tillgången på skinn då bönderna i området blir allt äldre.

– Jag försöker köpa så mycket lokalt som möjligt. Men eftersom min efterfrågan av skinn blir större och bönderna i området blir äldre och färre måste jag leta fler leverantörer. Det är synd, säger Pernilla.

Under fem år har hon drivit sitt hantverksföretag men det är under det senaste året julprodukterna har fått fäste. Vid tillverkningen av fårfällar blir det mycket skinnspill och därifrån har julpyntet fått sin grund.

– Min dotter sprang omkring med en spillbit och sa att det var änglavingar. Jag tyckte det såg ut som en smällkaramell och en produktidé utvecklades, berättar Pernilla.

Mitt uppe i paketeringen kommer det en kund och Pernilla kilar iväg över gårdsplanen till sin butik. Där inne hänger det kransar, kuddar och smycken högt som lågt.

– Det är roligt när man är egen, man måste göra allting själv. Tillverka, paketera, annonsera och ta hand om kunder, säger Pernilla med ett leende.