Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gärna ny multiarena, men först en vettig vård

Äldreboendet Västervik på Frösön har under senare tid varit föremål för olika negativa händelser.

Annons

Bland annat har vi nåtts av nyheten att boende vid något tillfälle fått ligga kvar i sin säng från sju på kvällen till framåt tolv nästkommande dag. Detta är häpnadsväckande och en skymf mot den som drabbas.

Det känns skönt när anställda vågar tala klarspråk om hur de verkliga förhållandena är. Undersköterskan Maria Helgesson skräder inte orden när det gäller arbetsvillkoren för personalen. Tack för det.

Personalneddragningar och andra nedskärningar gör att den personal som finns kvar får gå på knäna. Dessa förhållanden är tyvärr alltför vanliga på många äldreboenden runt om i länet. Det händer ofta att det kommer larmrapporter i media om hur illa ställt det är.

Det måste vara frustrerande för personalen att bara hinna det allra nödvändigaste och knappt det. Att sätta sig ned och i lugn och ro föra ett socialt samtal finns det inte tid till. Många boende som inte själva har möjlighet att komma ut skulle bli själaglad att med personalens hjälp komma ut i vårsolen och den friska luften. Detta finns det inte heller tid till.

Det enda mirakelmedlet som hjälper är naturligtvis fler händer i vården. Vid Västervik skulle behövas många fler för att göra det drägligt för både personal och boende.

Däremot är det så att det blir fler och fler chefer inom vård och omsorg. Då finns det pengar. Det borde vara tvärtom, färre chefer och fler händer i den praktiska vården.

Ett vanligt fenomen är också att ansvariga ofta slätar över de brister som förekommer. Ofta är det dåliga förklaringar. Ledningen som har ansvar måste självklart agera mot kommunledning om sakernas tillstånd och se till att det finns tillräckligt med personal. Det finns många arbetslösa som med glädje skulle kunna rycka in och underlätta och samtidigt själva få ett meningsfullt arbete.

Avslutningsvis kan konstateras att Östersunds kommun haft råd med ett rejält fördyrat Storsjöbad, ett dyrt Stortorg och till vilken nytta är man nu i kast med att i juni fatta beslut om ett ishalls- och multiarenabygge för minst 250 miljoner kronor.

Detta i kontrast till att man inte har råd att anställa tillräckligt många i vården vilket gör att flera av våra äldre och sköra medborgare inte får den vård de så väl är förtjänta av på ålderns höst. Välfärden når med andra ord inte fram till alla.

Rolf G. Swedbergh (C), Frösön

Kandidat till Kommunfullmäktige i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel