Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gärna höjd bensinskatt - men först en rejäl kompensation

/

Annons

Regeringen föreslår höjd bensinskatt. Innan man rutinsågar förslaget för dess landsbygdsfientliga profil ska man komma ihåg att

a) Sverige har antagit ett antal miljömål och

b) regeringen vill investera i bostadsbyggande och göra förbättringar i skolan och äldreomsorgen bland annat.

Det kostar pengar. Skattepengar. Miljöskatter är ett erkänt effektivt sätt att få ner koldioxidutsläpp på. Trots det har Sverige trappat ner beskattningen av miljöskadlig verksamhet i relation till BNP på senare år. Så pass att vi ligger under EU-snittet. Genom att höja bensinskatten med 44 öre och dieselskatten med 48 öre skulle man dra in 4,1 miljarder till statskassan.

Problemet är att höjda bensinpriser slår hårt mot landsbygden. En stor del av befolkningen i Jämtland och Härjedalen har inget alternativ till bilen. Men hellre än att undvika att höja bränsleskatten bör landsbygden kompenseras. Höga hyror i städerna kompenseras med bostadsbidrag. Varför kompenseras inte höga bilkostnader på landsbygden?

Förslag om differentierad bensinskatt har diskuterats i decennier, men alltid avfärdats som orealistiskt. Och visst finns det nackdelar. Det skulle leda till hamstring där bensinen och dieseln är billig till exempel, och målet är trots allt att få ner förbrukningen. Men det finns andra direkta eller indirekta sätt att kompensera för dyra transportkostnader: Fullt avdrag för arbetsresor. Högre grundavdrag. Sänkta eller slopade arbetsgivaravgifter. Avskrivningar av studiebidrag för den som bor och arbetar i glesbygdskommuner. Det är bara några.

Högre miljöskatter är bra för miljön. Det styr över transporter till järnvägen, skyndar på utvecklingen av miljöfordon och uppmuntrar fler att åka kollektivt. Det är kort sagt ett bra sätt att förstärka statskassan på. Problemet att det drabbar landsbygden extra hårt går att lösa. Det handlar bara om politisk vilja.

Annons