Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gärna högre lön men helst mer ledighet

Högre lön eller mer ledig tid är en frågeställning många sliter med för att hitta rätt balans i tillvaron.

Annons

– Ganska många tycker att de vill ha mer tid. Pengar innebär att de kan köpa mer saker. Men de känner inte att de har någon större glädje av sakerna, säger Paul Fuerhrer vid sociologiska institutionen på Stockholms universitet

Han lade fram sin doktorsavhandling i torsdags och i den tittar han närmare på hur all den tid vi lägger på jobbet står sig i förhållande till värdet av mer ledig tid och övriga aktiviteter.

Cirka 45 personer från Östersundsområdet har intervjuats i doktorsavhandlingen, tillsammans med 85 individer från Sörmland och Stockholmsområdet.

Intervjuerna i Östersund omfattar mestadels arbetslösa. Omkring tio personer hade jobb.

– Min avhandling visar att det är svårt för arbetslösa att ta vara på den lediga tid man har till förfogande, säger Paul Fuehrer.

– En kille jag intervjuade hade ett stort skidintresse men han upplevde det inte så kul att åka ut i skogen på dagen. Det blev så uppenbart att han inte hade jobb men det hade alla andra, fortsätter Paul Fuerhrer.

De som har jobb vill gärna ha mer tid för andra aktiviteter. Både barnfamiljer och ensamboende ger den bilden. Men om karriären blir lidande känns det inte så kul att minska arbetstiden.

Jobbet är det som människans övriga aktiviteter mäts emot. ”Det är också ett viktigt hinder för större tidsmässig välfärd”, som Paul Fuehrer formulerar det.

• Ett idealförhållande mellan framgångsrikt yrkesliv och mer ledig tid hur ser det ut?

– Utifrån att de intervjuade såg på sig själva under en 50-årig utveckling kunde de antingen ha mycket högre lön än i dag och mycket större konsumtionsutrymme. Eller gå ner i arbetstid...

– Ganska många tycker att de vill ha mer tid, säger Paul Fuehrer.

Han har kommit fram till att tidspressen hos de intervjuade ändå är minst i Östersund.

Men att inför kollegor framstå som en person som inte tar lika allvarligt på jobbet upplevs som känsligt eller frustrerande oavsett bostadsort.

• Finns det en vånda inför den här typen av valsituationen?

– Ja och kvinnor uttrycker en sådan vånda. Många kvinnor är kritiska till det läge dom har i dag, men det är ändå på något sätt överenskommet med mannen i familjen.

– Framförallt tycker kvinnor att varje förändring kan vara positiv. Men förhållandet kräver att man sätter sig ner och resonerar om vad mer ledig tid ska användas till i form av välfärdsvinst. Det är också en del av våndan, enligt Paul Fuehrer.

Han konstaterar att det inte skett någon arbetstidsförkortning i Sverige sedan -70-talet. Samtidigt har produktiviteten i samhället ökat och folk har valt att ta ut det i högre lön.