Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gårdsbutik med miljötänk

Lisbeth driver en udda butik på höjden i Kaxås.
– Man måste våga och man får ha lite fantasi, säger hon.

För tolv år sedan öppnade Lisbeth Genstrand en butik i centrala Kaxås där hon sålde kläder och smycken. För två år sedan flyttade hon butiken till ett hus på gården där hon bor.

– Jag tänkte först sluta i samband med att jag stängde butiken. Men ett hus på gården stod tomt och jag tänkte att jag kunde ha något litet där, säger Lisbeth Genstrand.

Att Lisbeth har ett miljötänk går inte att undgå. Stora delar av de som säljs i butiken är gjort av återvunnet material.

– I många butiker kan man se samma kläder och saker. Det passar inte mig utan jag vill ha lite mer udda saker, säger Lisbeth Genstrand.

Väskor som är återvunna av kjolar från Guatemala hittar du på Lisbeths övervåning på en vägg.

– Jag är noga med att titta vart sakerna är gjorda och funderar hur de som tillverkat produkterna har det. Vi tänker inte så ofta på hur de jobbar ute i världen utan vi vill bara ha allting så billigt som möjligt, säger Lisbeth Genstrand.

Tack vare butiken har Lisbeth träffat många nya vänner.

– Jag tycker det är roligt. Jag har fått mycket vänner som inte har med affärsverksamheten att göra, säger Lisbeth Genstrand.

Kvinnor på glesbygden hamnar ofta i vården. Det är även där Lisbeth har sitt ursprung.

– Man måste lyssna till sig själv och fundera vad man vill hålla på med. Man måste våga och ha lite fantasi. Vågar man inget så kommer man ingenstans, säger Lisbeth Genstrand.