Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gardell skriver de oseddas historia

Annons


Vi har en oändlig vilja att nå varandra och att vara kärleksfulla mot varandra. Ändå går allt snett. Jonas Gardell har skrivit manus till SVT:s nya dramasatsning "De halvt dolda".

Man kan se dem på familjeporträtt från 1600- och 1700-talet. De halvt dolda. Alla familjemedlemmar, levande och döda, skulle synas på målningen. De döda barnen är skymda, delvis dolda, bortvända men alla fick vara med. Jonas Gardells tv-serie med titeln "De halvt dolda" är löst sammanbunden kring några olika familjer och rör sig fram och tillbaka mellan olika tidsepoker, från 70-talet och framåt.

-Alla måste få finnas. Serien handlar om de som inte fick finnas utifrån att de blev berövade sina liv men också karaktärer som inte får leva ut sina liv till fullo. Och den oändliga sorgen och ömheten som finns inför detta. Det finns ju inte en person i serien, inte ens den hemskaste, som egentligen fördöms. Utan som skildras med en oändlig sorg över att det blev som det blev, säger Jonas Gardell.
Fick fria händer

"De halvt dolda" är SVT:s nya stora dramasatsning med premiär på nyårsdagen. Serien består av fyra timslånga avsnitt och har regisserats av Simon Kaijser da Silva. Persongalleriet är rikt och den långa rollistan innehåller bland annat namn som David Dencik, Marie Richardson och Jacob Ericksson.

För fyra år sedan fick Jonas Gardell en förfrågan från SVT att skriva en tv-serie. Det var fria händer som gällde och han visste att han ville skriva ett komplicerat drama, något som inte kunde sammanfattas i en mening eller i ett treminuters klipp på Youtube. Hans tankar gick till "Sjätte sinnet", "The others" och "Angels in America", alla välkomponerade oförutsägbara dramer. För Jonas Gardells del blev det till slut "De halvt dolda". De gamla familjeporträtten var något som tidigt fanns med i bilden.
"Din stund på jorden"

-Tillvaron är just en sådan gobeläng, ett komplicerat mönster, vi går in och ut ur varandra. Ibland när vi studsar mot varandra så tar våra liv en helt ny riktning. Vi lever våra liv som om det inte vore det, men våra liv är en utmätt tid. Det här kanske är min version av "Din stund på jorden", säger han.

TT Spektra: Vad tror du att tv-tittarna får med sig?

-Jag tror du tänker över ditt liv, hur du lever, dina relationer, hur du behandlar dina nära, dina föräldrar, dina barn.
Annons