Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gårdar kan hota Systemet

Annons

Nyligen presenterade ett av de politiska partierna i riksdagen ett förslag om gårdsförsäljning av alkohol. Med anledning av det gör IOGT-NTO-distriktet i Jämtlands län följande uttalande

Närmare 400 000 barn i Sverige lever i familjer där de på ett eller annat sätt far illa på grund av vuxnas alkoholkonsumtion. Vilken annan produkt skulle vi tillåta ge sådana konsekvenser?

Högt pris och svåråtkomlighet har visat sig vara de skarpaste vapnen för att främja folkhälsan genom att det minskar alkoholkonsumtionen. Aldrig tidigare har stödet för Systembolaget varit så stort som nu. Ändå tar Sveriges landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) åter upp förslaget om gårdsförsäljning av alkohol, vilket riskerar att Sverige förlorar monopolet. Om försäljningen kan begränsas till gårdar på landsbygden och deras egna produkter från småskalig tillverkning av öl och vin, så kan påverkan på folkhälsan förmodas bli marginell, enligt Folkhälsoinstitutet. Dock har ju regeringens egen utredare visat att det inte är så enkelt att få gynna en speciell mindre grupp producenter och deras varor. Det kan även öppnas upp möjligheter för större producenter att etablera sig, exempelvis genom så kallade varumärkesbutiker (brandstores). Detta innebär att gårdsförsäljningen av alkohol är ett seriöst hot mot monopolet – och monopolet är viktigt för folkhälsan.

Landsbygdsministern anser att pengarna som staten får in av försäljning av denna drog ska användas för att rädda byskolorna. IOGT-NTO-distriktet i Jämtlands län ställer frågan till ministern: Hur många flaskor vin kostar en byskola?

Björn Karlsson, Ordförande IOGT-NTO-distriktet i Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel