Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Garanti för bättre liv

Sju nya garantier har införts för de äldre i Krokoms kommun. Det ska bland annat erbjudas aktiviteter minst tre gånger i veckan.
– Vi är ganska säkra på att vi lever upp till våra garantier, berättar Sara Comén,

I januari införde Krokoms kommun sju olika värdighetsgarantier för personer som är över 65 år och som har insatser av kommunen. 2014 blir första året man testar att arbeta utifrån garantierna och detta är ett slags testår för att se hur det fungerar och om man satt rimliga garantier för åldringarna.

– Vi har länge jobbat med hur vi tar hand om de äldre, när Socialstyrelsen kom med detta förslag var vi snabba med att anamma det, det låg väldigt bra i tiden, säger Sara Comén, verksamhetscontroller på socialförvaltningen i Krokom.

Garantierna är specifika för Krokoms kommun och utgår från Socialstyrelsens värdegrund, de har arbetats fram via personalgrupper, förslag från anhöriga samt de boende, ett arbete som tagit lång tid att genomföra men som nu jobbas med för fullt ute i kommunen.

– Vad jag vet har vi inte fått in några klagomål än, vi är ganska säkra på att vi lever upp till våra garantier, berättar Sara.

Garantierna ska lova något extra utöver vad de äldre har rätt till enligt lag och biståndsbeslut. I Krokoms kommun erbjuder man till exempel aktiviteter minst 3 gånger i veckan, underhållning, bingo, film eller högläsning är bara några exempel.

De äldre ska veta vad de har rätt till och även vart man vänder sig om man inte tycker att garantierna levs upp till. Alla klagomål måste behandlas, dokumenteras och åtgärdas och i slutet av varje år går Socialstyrelsen igenom allt som dokumenterats för att få fram en så bra garanti som möjligt för de äldre.

– Processen att utveckla fram dessa garantier har gett mycket för personal, kommun och politiker, vi har fått diskutera och se allt ur de äldres perspektiv, avslutar Sara Comén.