Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Går inte att slösa energi"

Sex bortamatcher på de första nio omgångarna; nog kunde Jämtland ha fått en lättare öppning på årets Basketliga.
– Jag slösar ingen energi på sånt, säger en obekymrad Torbjörn Gehrke.

Gehrke bryr sig inte heller över att fem av de sju första matcherna går mot lag semifinalkapacitet; Sundsvall, Uppsala, LF, Borås och Södertälje.

– Det där är bara hjärnspöken som du själv producerar. För oss handlar det så otroligt mycket om vad vi själva gör, att vi hittar en egen identitet. Jag har faktiskt inte reflekterat över att vi har sex bortamatcher på de nio första.

Utifrån kan man dock tycka att seriestarten är ovanligt tuff. Speciellt för ett Jämtland som bygger nytt, som har massor av unga spelare och där Gehrke pratar om att laget kommer att vara som bäst efter jul.

Jämtland inleder mot nykomlingen Umeå på bortaplan, tisdag 30 september. En lurig match eftersom nya lag brukar ha ett överskott av energi i början.

– Att möta Umeå i början är både bra och dåligt. Bra att få slippa pressen av att spela hemma. Samtidigt är det alltid skönt att ha hemmastödet.

Grundinställningen hos den karismatiske och frispråke Jämtlandscoachen är dock att inte bry sig.

– Jag vill egentligen inte kommentera dina frågor om spelprogrammet. Det går inte att bränna energi på sånt. Du styr bara över saker som du kan påverka.

Hemmapremiären spelas följande fredag mot Sundsvall och nye coachen Tommie Hansson.

Hur mycket ser du fram emot coachmatcherna i vinter – att försöka spöa din motståndarcoach?

– Inte ett dugg. När jag var yngre gjorde jag det. Nuförtiden tävlar man mot sig själv, inte mot den andra coachen. Man är dessutom så beroende av vilket spelarmaterial man har.

Torbjörn Gehrke tar Sundsvall som ett exempel.

– Tommie Hansson har mer pengar, fler spelare, bättre spelare. Allting är bättre i Sundsvall. De ska bara vinna mot oss.

Du är inne på din fjärde vecka med laget – hur har det varit att byta Stockholm och Alvik mot Östersund och Jämtland?

– Vet inte. Det enda jag gjort är att jobba. Jag går från lägenheten vid åttatiden. Efter morgonträningen sitter jag på kontoret mellan tio och fyra. Sedan är det träning. Jag är hemma vid halv nio. Då är det bara att äta och kanske titta på Aktuellt och Sportnytt.

Gehrke vill dock inte klaga.

– Jag älskar mitt jobb. Så här är det i augusti och september. I december och januari börjar saker att gå på rutin. Då blir det annorlunda. Såvida vi inte förlorar mycket och jag tvingas titta på videos, ha-ha!

Den nya Jämtlandscoachen verkar gå hem hos spelarna. Vem vi än pratar med är svaret detsamma: de gillar den höga intensiteten, träningarna överlag och Gehrkes ledarskap.

– Jo, men det är väldigt tacksamt att coacha unga killar som är hungriga och tar i. Det kan vara svårare med spelare som ligger mellan 28 och 32 år. Samtidigt är jag en av veteranerna i Ligan. Jag har gjort det här förut.

Torbjörn Gehrke säger rakt ut att hans ambiton är att alla ska tycka om honom.

– Jag har alltid byggt på atmosfär, på relationer, på att spelarna ska tycka att det är roligt att gå till jobbet. Men jag vet också att jag inte kommer att lyckas med att få alla att tycka om mig. Däremot måste jag vinna spelarnas respekt.