Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gänget som ska vinna Matslaget åt Sveg

Teveprofilen Erik Ekstrand, uppväxt i Sveg, var i helgen på hemorten för inspelning av SVT:s Matslaget.
– Jag har länge velat visa upp Sveg i teve, säger han till Tidningen Härjedalen.

I en paus i inspelningen på lördagen, när det är klart vilka tre lagmedlemmar Erik ska ta med sig till höstens tevetävling Matslaget, sticker TH in med några frågor. Och det står snabbt klart att förutom att vinna, så är det viktiga för Erik att få en chans att visa upp hembygden i teve.

– Många passerar ju bara Sveg. Jag vill visa allt det fina som finns här, den fina naturen. Men det är också en hyllning till de som bor här och i hela Härjedalen. Det finns en jädra uppfinningsrikedom. Folk odlar sina intressen på ett annat sätt här än i stan, säger han.

Teveteamet var i Sveg under fredag och lördag och spelade in. Tävlingen går ut på att lag från olika orter runt om i Sverige tävlar mot varandra i matlagning i teve. Varje lag leds av en känd person som själv valt ut sina tre lagmedlemmar.

Nog såg det ut som att Erik Ekstrand våndades under lördagens inspelning på Gammelgården. Inte för det hotande åskregnet. Utan för att vara tvungen att välja bland duktiga lokala matlagare.

– Det är helt otroligt vilka duktiga kockar det finns är runt omkring. Jag tror det har att göra med att det inte finns så många restauranger. Bor man i stan kan man ju lätt gå ut och äta det man läst eller sett något om. Här måste man göra det själv, säger Erik Ekstrand.

Producenten Sonny Erhardsson, berättar att Erik var ett av de första namnen som dök upp när kändisar valdes ut till årets säsong

– Dels för att vi älskar hans personlighet. Och förutom att vara rolig är han ju en beläst man också som kan mycket. Och mycket av det man äter på restauranger kommer ju härifrån, från mitt i Sverige, mitt i skogen. Så det var självklart att det skulle med.

Vilka som följer med Erik till första deltävlingen i höst är hemligt (även om de flesta Svegare lär veta om det). Själv är han mycket nöjd med sina medtävlare som är "fruktansvärt duktiga" och tror på seger.

– Det är nästan så jag är lite rädd för mitt lag, de är de största vinnarskallar du kan hitta. Det är lite som att ha tre Zlatan med i samma lag. Min roll blir nog som fotbollstränaren, att leda men inte ge mig ut på plan. Jag får väl koka potatisen, säger Erik Ekstrand.