Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gänget som samlat nästan en miljon till cancerforskning

Lions i Lit har sedan 1974 samlat in stora summor till välgörande ändamål.

Nästan en miljon kronor har det blivit och pengarna har gått till cancerforskning och behandling vid Umeå universitetssjukhus.

– Via vår fond har vi genom åren kunnat finansiera både strålkanon och magnetröntgen, säger Ville Fredriksson, president i Lions Lit.

Annons

Historien om Lions i Lit är också en historia om hur en liten förening kan göra stor skillnad. Föreningen bildades 1967 och har sedan 1974 samlat in pengar till Lions cancerforskningsfond.

– Det är inte Cancerfonden. Till skillnad från dem så går nästan alla pengar till välgörande ändamål. Bara två procent går till administrativa avgifter, säger Ville Fredriksson, tidigare militär och numera president för Lions i Lit.

Som jämförelse går 12,9 procent av Cancerfondens insamlade pengar till insamlingskostnader och administration (källa: Cancerfonden, i en tidigare version uppgavs att det var 17,9 procent, det är en gammal uppgift).

Totalt har drygt 969 000 kronor samlats in genom åren av Lions i Lit. Anmärkningsvärt med tanke på att föreningen i dag består av 31 medlemmar.

– Pengarna kommer in i samband med att folk avlider. Det är många som i dödsannonsen ber att man ska tänka på Lions cancerforskningsfond, säger Ville.

Tillsammans med andra Lionsföreningar i Norrland har det genom åren blivit flera hundra miljoner kronor till forskning och behandling av cancer vid Umeås universitetssjukhus. Både strålkanonen och magnetröntgenapparaten i Umeå har finansierats med pengar från Lions cancerforskningsfond. De flesta har nog någon nära anhörig eller bekant som varit till Umeå för behandling.

Lions i Lit arrangerar även en årlig familjedag med pimpling. Enligt planen skulle den ha anordnats förra helgen.

– Vi fick ställa in det på grund av vädret. Det blev så halt på isen, säger Ville.

Men Ville och de övriga i Lions i Lit låter sig inte nedslås av ett inställt arrangemang.

– Vår verksamhet handlar ju inte bara om att samla in pengar till forskning. Utan det är också att värna bygden. Vi har tidigare bland annat gått in och hjälpt en som fick sitt hus nerbrunnet, säger Ville.

I dag består Lions i Lit enbart av män.

– Vi vill få in kvinnor. Det verkar dumt att inte ha med hälften av befolkningen. Och även lite yngre vill vi få med, säger Ville Fredriksson.