Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammal skrivning blev som ny i SHB:s yttrande

Ungdomarna vill ha lägre hyror. SHB svarar att man har försökt med ungdomsrabatt, men att det har missbrukats. Påståendet är svårt att verifiera, av politiker eller tjänstemän hos SHB:

– Det var nog en gammal skrivning som hängde med, tror ordförande Hans Wessén.

Landstingets ungdomsting vill ha lägre hyror för student- och ungdomsbostäder. Man påpekar att inackorderingstillägget inte räcker till hyra och mat.

Styrelsen för Strömsunds Hyresbostäder har nu behandlat frågan och skriver i sitt yttrande att SHB tidigare haft ungdomsrabatter, men att det inte har påverkat efterfrågan, "däremot har rabatten missbrukats genom att hyresavtal tecknats av rabattberättigade, lägenheterna har sedan bebotts av ej rabattberättigade".

Strömsunds Hyresbostäders ordförande, Hans Wessén (M), kan inte svara på hur missbruket har skett och i vilken omfattning det förekommit:

– Det här var före min tid.

Eva Osterling sköter bostadsförmedlingen hos SHB. Hon känner inte igen uppgifterna, utan hänvisar till fastighetsförvaltare Bengt Modén, vilken har en svag minnesbild:

– Ja, det gick några rykten, men jag minns inte vilket år. Det måste vara minst tio år sedan. Jag tror det var innan vi började riva, och det var i slutet av 1990-talet.

Lars-Erik Mattsson (C), som suttit länge i styrelsen minns inte hur det var. Han var heller inte med på mötet där styrelsen utformade det aktuella yttrandet:

– Det var ju ett tag sedan vi hade ungdomsrabatten. Jag har inget underlag och kan inte verifiera eller ge några siffror angående bedrägerierna som hänvisas till.

Den ende Länstidningen har hittat som säger sig minnas är vice ordförande Bengt Bergqvist (S):

– Vi hade tecknat ett rabatterat hyreskontrakt med en ungdom, och sedan visade det sig att föräldrarna också flyttat in i lägenheten.

Man gjorde ingen polisanmälan, berättar han, men ökade på hyran till full kostnad. Han tycker sig minnas att det rörde sig om andra bedrägerier också, kanske en tre, fyra andra varianter, men att ovannämnda var det mest utmärkande.

På frågan om varför man använder tio år gamla uppgifter i ett dagsfärskt yttrande, säger ordförande Hans Wessén att man inte haft någon speciell efterfrågan på ungdomsbostäder i kommunen:

– Därför behandlades den här motionen mera som en parantes, och svaret blev det väl lite olyckligt, inpasset om bedrägerier var nog en gammal skrivning som hängde med av bara farten.