Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla tingshuset är öppet för alla

/
  • It takes two to tango”Jämtarna är ett dansant folkslag, de älskar att dansa”Det säger Björn Norell, han är tangolärare både på Tingshuset, en gång i veckan, och i Ås föreningshus. Just nu är det ett stort intresse för nybörjarkurserna. Björn ser fram emot Vinterfestivalen i februari då de kommer människor från hela Skandinavien. Tjusningen med tango?”Improvisationen. Ingenting är fel, det viktiga är kontakten mellan dansarna, inte stegen.”
  • Ärlighet vara längstI hiphoplabbet håller Christoffer Persson på att lägga sista gitarrslingan på Johan Ahlanders första soloskiva ”Ingen-väg-ut.” Johan, tidigare känd som Sober, säger att soundet kommer att bli lite annorlunda mot för vad hans publik är van vid.”Avskalat, väldigt ärligt, personligt”, säger han.Vid datorn sitter ljudteknikern Hussein Walai.
  • Basist sökesMagnus Berglund, sång och gitarr, Mikael Lindqvist, gitarr, och Christian Andreou, trummor, bildar tillsammans Skye Rider. – Vi repar här ungefär tre gånger i veckan och överröstar allt, säger Magnus.Första fullängdaren är på väg, fyra låtar med eget material är redan inspelade. Nu söker killarna en ny basist eftersom deras gamla, Theodor Örn, har flyttat från stan.
  • Melodikryss med teater
Teater Verbal skapar sketcher som ska beskriva ett ord. Egentligen är de åtta i gruppen, men just i kväll är det ett stort manfall. Fast det hindrar förstås inte David Johansson, Vera-Linn Karlsson och Håkan Borgsten att göra en kopia på Magnus, Brasse och Eva i ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. 
Den 3, 10 och 17 december blir det ”Livekryss” för alla tävlingssugna på kaféet. Gamla tingshuset betyder mycket för teatersällskapet från Offerdal.
”Det är en viktig samlingspunkt för oss och en möjlighet till en vettig lokal mitt i stan”, säger Håkan.
  • Fred på jorden Den ideella fredsorganisationen Peaceworks Östersund vill förändra världen så gott det går. Tidigare åkte Turid Lundberg och Emma Breivik till Nigeria och jobbade med ett hiv/aids-projekt. Nu har tjejerna påbörjat en ny projektplan och är fulla av förväntningar.Från vänster:
  • Nybörjarkurs i källarenTvå trappor ner gör Joel Persson och Jörgen Olofsson sitt bästa för att höra vad gitarrläraren Johan Nilsson har att berätta. I rummet intill repar nämligen ett mycket högljutt band, senare får vi veta att det är Skye Rider. ”Jag vet inte vilka de är, men de är arga”, säger Johan, och skrattar.Studieförbundet Sensus håller i gitarrkurser flera gånger i veckan. Jörgen Olofsson säger att han har försökt ta tag i spelandet flera gånger. Nu ska det äntligen bli av.
  • Marginalfilm och chokladPå Bio Regina ska filmen Soraya M. snart börja. Det doftar gott av choklad i den mysiga, lilla salongen. I en av de röda fåtöljerna sitter Roger Jonsson, från Östersund. Han och två kompisar har en liten filmklubb tillsammans, trion försöker komma iväg till Regina en gång i veckan.”Det som är bra med Regina är att man ofta kan se filmer som inte går upp på vanliga biografer”, säger han.
  • Skön fikaoasPer-Olof Sjödin, från Härjedalen, är gitarrist i bandet The Dead, som har replokal i huset. Sedan i maj jobbar han också i kaféet där han själv har hängt i nästan tio år. Väggarna har målats om och inredningen är mer avskalad, men annars är det mesta sig likt. Per-Olof berättar att de också håller på att fixa en sy- och målarateljé i ena hörnan. ”Det är en skön känsla med många sköna människor här”, säger han.
  • Brinner för kulturenErik Sätre, som tidigare drev fiket i åtta år, är nu verksamhetsledare med ett tydligt mål: Att göra Tingshuset öppet för alla. ”Det ska vara en himla blandning av folk och olika intressen och musikstilar. Ingen grupp ska ersätta någon annan”, säger han. Sonen Astor, fem år, gillar att följa med pappa på jobbet.
  • Skye Rider repar på Tingshuset. Vad händer annars i huset en helt vanlig kväll?

Öppet för alla, eller bara för några? Gamla tingshuset är ett hus i förändring, gamla stämplar håller på att försvinna. Blandade känslor råder hos stammisarna.

– Vi försöker bredda kulturlivet för unga här i stan och göra huset mer levande, säger Erik Sätre.

Annons

Det är en helt vanlig vardagskväll på Tingshuset. I ett rum pågår eldiga tangolektioner, i ett annat pratar man om fred på jorden. I hiphoplabbet spelas de in en ny skiva, någon annanstans skriver Teater Verbal nya sketcher. Några spridda själar tar en kopp kaffe i fiket.

På ett sätt är det som det alltid har varit. Fortfarande sjuder det av kreativt liv i varje liten vrå. Fortfarande överröstar banden, som repar i källaren, varandra. Men de som har hängt här sett tag vet att Gamla tingshuset har genomgått stora förändringar sedan i våras. Erik Sätre som tidigare drev fiket i åtta år, är nu verksamhetsledare med ett tydligt mål. Att göra Tingshuset öppet för alla. Kanske är det svårt att undvika att trampa på några tår längs vägen, det finns många känsliga.

– Nu jobbar vi mer för att huset ska vara en central plats för stadens unga och kulturintresserade. Det ska vara en himla blandning av folk och olika intressen och musikstilar. Ingen grupp ska ersätta någon annan, säger han.

Han säger stadens ”unga”, huvudfokus ligger på de mellan 16 och 25 år. Fast egentligen vill Erik tona ner ålderns betydelse. Det är viktigt att inte förstärka avstånden mellan olika generationer. Alla är välkomna, betonar han.

Tidigare var hela övervåningen vigd åt ungdomsprojektet Projektet. Nu har det blivit kontor för en rad nya aktörer, bland annat inom teater, tecknad film, ekoturism och foto. Kommunens öråd återfinns också här. Vissa hyr månadsvis, andra hyr en lokal ett par dagar i veckan, eller kanske bara några timmar. Det finns också flera musikstudios som i dagsläget upptas av Hiphoplabbet, Gustav Hylén, Gustav ”Kape” Hedström och Peter Madison.

Fiket har målats om från rött till vitt. Retrokänslan med gamla loppisprylar är borta, liksom den ekologiska menyn, numera ser det ut som vilket kafé som helst. En kille, som vill vara anonym, säger att han gillade det bättre förut. Andra ser ut att trivas utmärkt i den nya, ljusare miljön.

Den största förändringen har kanske ändå skett i källaren. Det har blivit färre replokaler, till förmån för konst, teater och möten. För ett år sedan fick äldre band som Souldrainer och Aeon lämna sina utrymmen och flytta till Bageriet på Frösön, också det i Sensus regi, för att kommunen ville skapa ett ungdomens hus. Ett ämne som, enligt Daniel Dlimi i Aeon, redan varit uppe på tapeten ett antal gånger genom åren utan att det för den skull skett någon förändring.

– Det skulle inte finnas något övervintrat, äldre folk där, vi stack innan vi blev utslängda. Men jag tycker lite synd om de yngre banden. När jag var yngre tyckte jag att det var coolt att kunna fråga de äldre musikerna om saker. De var viktiga influenser, säger Daniel, som anser att flytten var helt okej, även om det självklart var bekvämt att repa mitt i stan.

I ett litet trångt kyffe två trapper ner huserar Skye Rider sedan fyra år tillbaka. Just för tillfället har de tagit en paus eftersom Magnus Berglunds gitarr har gått sönder. Riktigt tillfreds med huset nya image är de inte.

– De har sparkat ut många band från replokalerna för att få plats med annat. Vi hade stormöte om det tidigare. Vi känner många som inte har någonstans att spela nu, säger trummisen Christian Andreou.

Magnus tycker att man ser nya ansikten hela tiden och den familjära känslan har gått förlorad. Det verkar som om man vill göra en fritidsgård av allt, säger han besviket.

Många av stammisarna vill att allt ska vara som förut. På andra sidan finns de som anser att Gamla tingshuset tidigare har varit exkluderande. För ledningen är det viktigt att man kommunicerar både inåt och utåt. Målsättningen är att Tingshuset, som samarbetar med många föreningar, förbund och andra kulturaktörer, också ska vara inblandad i olika kulturevenemang och samhällsfrågor utanför byggnadens egna väggar, och även ute i länet.

– Huset ska vara en aktör och en resurs i arbetet med att förbättra regionen för de som växer upp här. Unga ska få komma till tals, och det är kul att vi ser en början på det nu, säger Erik Sätre.

Mer läsning

Annons