Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla subventioner har gjort sitt

Det drar ihop sig i oktober. Den föreslagna subventionshöjningen till vindkraften genom s.k. elcertifikat bör uppmärksammas, och fokus fästas på förslagets kraftiga nivå. Vindindustrin vill tvärtom undvika den uppmärksamheten.

För vindkraft och annan förnybar el inom det s.k. elcertifikatsystemet har Sverige och Norge beslutat om ett gemensamt volymmål om 26,4 TWh, som ska uppnås 2020. Verktyget är den så kallade kvotplikten som styr storleken på subventionen. Vi träffar målet genom att anpassa kvotplikten. Regeringen föreslår nu att vi höjer kvotplikten från nuvarande 14,4 procent till 23 procent, det vill säga en uppjustering med inte mindre än +60 procent.

Vi menar att volymmålet 2020 är satt för högt och bör reduceras. I konsekvens med detta är vi emot höjningen av kvotplikten. Ett av våra argument är elöverskottet, ett annat naturskyddet. Subventionssystemet stimulerar volym, men inte teknikutveckling. Följaktligen har Sveriges utbyggnad helt skett med utländska verk, trots delvis svenska komponenter (ABB, SKF).

Vi vill fästa fokus på den föreslagna subventionshöjningens kraftiga nivå, dvs. en höjning med +60 procent, medan vindbranschen tvärtom vill undvika den uppmärksamheten. Begreppet som används - tekniska justeringar - är en del i detta. Det låter ju inte så farligt, även om årliga miljardbelopp avses.

Det verkar inte finnas någon större partipolitisk oenighet kring den föreslagna subventionshöjningen, frånsett Sverigedemokraterna som förbereder sig för att ta hem de opinionsprocent som december-partierna avser bjuda på i oktober. Vi hade hoppats att riksdagens industrivänner skulle vända sig mot regeringens Mp-inspirerade strategi att straffbeskatta ut kärnkraften och privilegiera fram den nyckfulla vindkraften. Vi har bett Lars Hjälmered (M) precisera vad han i SvD menade med: Vi håller fast vid de subventioner som gäller nu, men ännu inte sett något förtydligande.

Det ser alltså inte ljust ut inför riksdagsbeslutet. Vi får bereda oss på att kavla upp ärmarna, och fortsätta driva opinion för en förtida avveckling av elcertifikatsystemet, som är planerat ända till 2035.

Acceptera att subventionerna med elcertifikat gjort sitt! Framtida havsbaserad vindkraft förutsätter helt andra stödsystem. Sveriges elproduktion är redan koldioxidneutral. Tidigarelägg utfasningen av systemet, sänk volymmålet för 2020, och förändra inte kvotplikten innan detta beslutats.

Jan Hedman och Henrik Wachtmeister

Föreningen Svenskt Landskapsskydd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel