Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla polare i skilda världar

/
  • Kärt återseende. Tränarkollegorna Erik Hamrén i Rosenborg och Kalle Björklund, ÖFK, träffades på söndagskvällen på Lerkendal i Trondheim. Det blev trivsamt möte över en bit mat med många gemensamma gamla minnen.
  • ÖFK:s Kalle Björklund och Rosenborgs Erik Hamrén är överens om att nå framgång, vare sig det handlar om elitnivå eller spel längre ned i seriesystemet. Foto: Håkan Luthman, SCANPIX

Både tillhör landets mest erfarna fotbollstränare.
I dag tränar Erik Hamrén, 51, Rosenborg i Trondheim, Skandinaviens mest framgångsrika fotbollsklubb de senaste 20 åren.
Kalle Björklund, 55, har lämnat elitverksamheten och försöker nu bringa ordning på länsfotbollen som tränare i ÖFK och samtidigt utveckla unga talanger på John Bauer-gymnasiet.
LT var med när de två träffades sent i söndags kväll på Lerkendal stadion i Trondheim.

Annons

Klockan närmar sig midnatt och vi sitter några våningar upp i det inre av Lerkendals läktare och käkar en sen middag. Rosenborg, som öppnat säsongen med två raka segrar, har precis förlorat sina första poäng i årets Tippeliga efter att ha spelat oavgjort 1–1 mot ärkerivalen Brann från Bergen.

Tränaren Erik Hamrén är inte besviken med resultatet, Brann hade gjort det mesta surt för hemmalaget den här kvällen. Ett disciplinerat och tätt försvarsspel hade kapat i stort sett alla Rosenborgs anfallsintentioner.

– Däremot är jag besviken över att vi inte kunde hålla vår 1–0-ledning, säger Erik.

På andra sidan bordet sitter ÖFK-tränaren Kalle Björklund.

Kalle och Erik är gamla polare. Deras vägar snuddade vid varandra i Örgryte i slutet av 1990-talet, Kalle hade lämnat tränaruppdraget och verkade i Elfsborg när hans efterträdare i ÖIS fick sparken redan efter ett halvår. Kalle rekommenderade ÖIS-ledningen att ta kontakt med Erik som då var ledig.

Och Erik blev en succévärvning. Under åren i ÖIS ledde han klubben bland annat till ett svenskt cupguld innan han försvann till danska Aalborg och ytterligare framgångar (seriemästare förra året).

För snart ett år sedan drog han norröver mot Trondheim för att åter göra ett Rosenborg på dekis till ett vinnande lag.

Ett halvår innan hade Kalle Björklund lämnat sina jaktmarker i södra Sverige för att utbilda unga fotbollsspelare i Jämtland (John Bauer-gymnasiet) på halvtid och träna ÖFK på den andra halvan.

Men det är inte bara 25 mil, en riksgräns och stor bergskedja som i dag skiljer Kalle och Erik åt.

De jobbar definitivt i skilda världar;

Erik är tränare i en klubb som har ambitionen att tillhöra de 30 bästa i Europa. Kalle leder en klubb som hoppas kunna ta sig till Superettan men där vägen fortfarande känns väldigt lång.

I Rosenborg, som förra säsongen omsatte cirka 300 miljoner kronor och har ännu mer i eget kapital på bankboken, är pengar aldrig något bekymmer. I ÖFK, vars omsättning är en hundradel (!) av Rosenborgs, är pengar en ständig bristvara.

Rosenborg har under några säsonger haft svårt med målskyttet. Men för drygt 20 miljoner har man nu handlat in tre nya offensiva krafter (Trond Olsen, Rade Prica och kroaten Dario Zahora). Kalle Björklund får hoppas att några av de spelare som klubben lånat från England och Gif Sundsvall kan vara de som höjer lagets slagstyrka när seriespelet drar i gång om knappt två veckor.

Drygt 18 000 fanns på plats på Lerkendal i söndags kväll. Kalle matchade sitt reservbetonade ÖFK mot Sollefteå tidigare på söndagen inför ett hundratal intresserade.

Efter slutspelad match är mediaintresset enormt på Lerkendal, Erik vandrar från tv-kamera till tv-kamera. När Kalle ska berätta vad han tyckte om sitt lag är det bara den lokala sportbyrån som frågar, lyssnar och antecknar.

Längtar du inte efter de stora arenorna igen, Kalle?

– Som åskådare gör jag nog det, säger Kalle. Därför är det fantastiskt kul att komma i väg på en sådan här resa. Men som tränare känns det riktigt bra att kunna få vara med och utveckla unga talanger.

Det blir en trevlig stund runt middagsbordet men många gamla minnen, mycket skratt, men också allvarligt snack om tillståndet i Rosenborg.

– Vi är på väg att bli ett vinnande lag igen, säger Erik Hamrén.

Erik och Kalle är överens om att för att nå framgång, vare sig det handlar om elitnivå eller längre ned i seriesystemet, måste spelarna ha rätt attityd. Erik har pratat om det ända sedan han kom Rosenborg i juni förra sommaren, och nu tycker han sig kunna skönja resultatet.

– Rosenborg har något spännande på gång, säger Kalle Björklund. Jag tyckte det var en bra match vi såg här i kväll.

Erik Hamrén tyckte inte att hans lag var speciellt bra mot Brann.

– Vi var bra mot Vålerengen och Tromsö. Men inte i kväll. Brann spelade mycket disciplinerat och gjorde det svårt för oss.

Hur långt Kalle kommit med årets upplaga av ÖFK får vi veta om några veckor.

Fotnot: Kalle Björklund har stor erfarenhet av norsk elitfotboll efter fem år i Brann och fyra i Molde. På Lerkendal stöter han bland annat ihop med förre landslagschefen Nils Johan Semb, i dag expertkommentator på norska TV2. Det blev ett glatt återseende.

Mer läsning

Annons