Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla eterflaskor fara på sjukhus

Polisens bombgrupp har fått rycka ut till sjukhusen i både Umeå och Blekinge. Orsaken är gamla eterflaskor som riskerar att explodera. Socialstyrelsen uppmanar nu alla landsting att gå igenom sina förråd.

Annons

Det började i Umeå. Vid en inventering hittades flera flaskor eter från 1970-talet i skåpen – ett lösningsmedel som används i laboratorieverksamheten. Eftersom flaskor äldre än ett år riskerar att sprängas, fick polisen skicka dit en bombgrupp från Stockholm.
– En liter gammal eter har samma verkan som en halv stridsvagnsmina, säger Jonas Holst, medicinalråd på enheten för krisberedskap på Socialstyrelsen, till TT.
Händelsen i Umeå fick Socialstyrelsen att uppmana alla Sveriges landsting att se över sina förråd av eter. Och på tisdagen var det dags igen.
– I dag hittade vi en eterflaska från 1979, berättar Jenny Gustavsson, informatör på landstinget i Blekinge, för TT.
Flaskan fanns på mikrobiologen på Blekingesjukhuset, och området spärrades av i väntan på polisen. Enligt Jenny Gustafsson är det är inte säkert att det är den enda flaskan som finns.
– Alla verksamheter har inte sett över sitt ännu, de har ju till på fredag på sig, så det skulle kunna finnas mer.
På sjukhuset i Umeå finns några flaskor kvar i väntan på att polisen ska ha tid att ta hand om dem också. Så länge ingen rör dem är explosionsrisken nämligen låg.
– Det är en resursfråga eftersom det måste göras nattetid när inte människor är i närheten och kan skadas, säger chefsläkare Jan-Gunnar Sjödin.
Eter användes förr i tiden som narkosmedel, och det hände att det skedde explosioner där människor skadades.
Nu väntas nya inventeringsrutiner på landstingen runtom i landet, där det inte bara noteras vad som finns i skåpen, utan också hur länge burkar och flaskor kan stå kvar innan de blir direkt livsfarliga.

Mer läsning

Annons