Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gallerix i konkurs

Gallerix Sverige AB är satt i konkurs och endast om någon tar över kedjan kan Gallerixbutiken i Östersund räddas.

Annons

Efter en egen ansökan sattes i tisdags Gallerix Sverige AB i konkurs. Butiken i Östersund ägs av kedjan och enligt konkursförvaltaren Christoffer Hamilton är enda räddningen att någon tar över kedjan.

– Vår första prioritet är nu att hitta någon som vill ta över hela kedjan därför har vi inte fattat beslut om det ska ske slutförsäljning ännu utan än så länge drivs verksamheten vidare precis som tidigare, säger Christoffer Hamilton.

Enligt honom drivs butikerna vidare som vanligt då det underlättar för nya ägare vid eventuellt övertagande av kedjan. Enligt Annette Lindow, ordförande för Östersund Handel, skulle det vara negativt för Östersunds stadskärna om Gallerix läggs ned.

– Det är aldrig bra eller roligt när någon butik går i konkurs men nu är det ju inte klart vad som kommer att hända. Jag jobbar ju i huset där Gallerix ligger och de hoppas på att kedjan ska köpas upp och att man ska kunna driva den vidare så det går inte riktigt att spekulera i vad konsekvenserna kommer att bli, säger hon.

Enligt Christoffer Hamilton kommer Hamilton Advokatbyrå inte driva kedjan på egen hand i mer än en månad så en månad är vad de har på sig att hitta en ny ägare.

– Antingen så kommer vi att hitta någon som vill ta över eller så kommer vi att ha utförsäljning under den månaden. Än så länge hoppas vi på att det blir någon som tar över hela kedjan, säger Christoffer Hamilton.

Annette Lindow kan inte uttala sig om hur stor chansen är för att någon ska ta över kedjan.

– Jag vet bara att man jobbar för det och att det ser ut att vara möjligt, säger Annette Lindow.

Enligt henne har butiken i Östersund gått väldigt bra.

– Sedan har det varit tuffa tider för handeln i lågkonjunkturen så det är många som har det tungt, säger Annette Lindow.

Bara i Kärnanhuset har Expert och Village tidigare kastat in handuken. Att Gallerix Sverige AB begärdes i konkurs beror enligt Christoffer Hamilton på en dålig julhandel förra året samt skulder som kedjan dragit på sig under ett försök till rekonstruktion. Tidigare hade kedjan mycket franchise butiker vilka de gradvis tagit över. För två år sedan drev kedjan enligt Christoffer Hamilton endast ett tiotal butiker i egen regi medan resterande butiker var franchise, vid konkursen var antalet egna butiker 55.

– En allt för stor skuldbörda i kombination med att det var en dålig julhandel förra året är huvudskälen till konkursen, säger Christoffer Hamilton.