Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Galleri Katten spinner av mångfald

Konstutställningar, målargrupper och studiecirklar. Allt samlas under Galleri Kattens tak, en viktig knutpunkt för kommunens kulturintresserade.

Den ena händelsen på den andra ledde 50-åriga Peng Xiu Juan till Strömsund. Hon är född och uppvuxen i niomiljonersstaden Wuhan i Kina där hon bland annat arbetade som trafikpolis. För några år sedan träffade hon en norsk sjökapten i Hong Kong, de gifte sig och flyttade till Trondheim. När det åter blev dags för paret att röra på sig föll valet på Sverige och Jämtland. Förälskelsen blev ögonblicklig när de åkte över Strömsundsbron – här skulle de bo.

– Jag tycker om Strömsund, det är lugnt och vackert här. Och vi har fina grannar, säger hon.

Målat har hon gjort länge, men det är första gången som hon ställer ut sina tavlor, en blandning av traditionell och modern kinesisk konst. Utställningen pågår fram till och med nu på fredag, 26 september. Motiven är färgrika och innehåller ofta underliggande berättelser med titlar som "Lyckligt liv" och "Bergsbäcken".

– När jag målade "Bergsbäcken" tänkte jag på Kina och alla som jag lämnade kvar där, säger Peng.

Hennes man, sjökaptenen, är på väg hem. Han har precis avslutat fem veckor på oljebåten där han arbetar. Nu är han ledig fem veckor. Det ser Peng fram emot även om hon inte direkt verkar ha några problem med att fördriva tiden medan han är borta.

– Jag älskar att laga mat och brukar bjuda grannarna på kinesisk mat ibland. Jag tränar mycket också, simmar och håller på med kung-fu. I Trondheim tränade jag barn i kung-fu, det gillade jag mycket, berättar Peng.

Det är en vanlig förmiddag på Galleri Katten. Här, i den gamla sockenstugan, har Strömsunds Konstforum, varit inhyst sedan de bildades 1996. Men deras verksamhet sträcker sig längre än till galleridelen. Den ideella föreningen arrangerar kurser i bland annat målning, handarbete, keramik, smycketillverkning och foto, ofta i samverkan med ABF och andra studieförbund. Amatörer, professionella bildkonstnärer, barn och vuxna är välkomna.

– I somras hade vi kulturfritids här. 30 barn deltog, så det blev väldigt lyckat, säger Runar Englund, konstnär och ordförande i Strömsunds Konstforum. I tio års tid har han varit anställd som verksamhetsutvecklare på Galleri Katten genom ABF. I år går han i pension och tänker därför passa på att ha en egen utställning nu i oktober.

– Utställningen heter "Betydande konst" och genom den vill jag ge besökaren en annorlunda konstupplevelse. Jag har ett surrealistiskt bildspråk och målar mycket i symboler. Imaginismen är min största inspirationskälla, säger han.

Det är liv och rörelse även i en av husets verkstäder. I dag är Målargruppen från Hoting på besök för att prova på värmebaserade konstformen Encaustic art. Deltagarna använder speciella strykjärn för att få vaxfärgerna att smälta. Sedan lever färgen nästintill sitt eget liv på papperet.

– Vanligtvis träffas vi varje onsdag på Folkets hus i Hoting. Där arbetar vi med olika tekniker, som akvarell, olja och akryl, fortsätter Maj-Britt Simble.

För nio år sedan startade Hervor Dahlén, i samverkan med Kraftcentrum och Vuxenskolan, gruppen för långtidssjukskrivna kvinnor som behövde ett socialt sammanhang.

– Vi är en bra grupp som skrattar mycket, många av oss har varit med sedan starten, säger Lena Nilsson.

– I oktober ska vi ha utställning på Folkets hus. Då visar vi vad vi har gjort under åren. Det blir kul! säger Maj-Britt Simble.