Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Galen 8-timmarsregel

Det är kanske ingen konst att åka hem till Odensala åtta timmar efter avslutad förlossning.

 Men om hemma ligger 10–15 mil från Östersunds lasarett? Som LT berättade i går inför landstinget snart nya rutiner som innebär att kvinnor måste lämna BB redan åtta timmar efter förlossningen, förutsatt att inga komplikationer tillstött. I dag kan en familj stanna upp till två dygn. Det är alltså en dramatisk försämring som väntar. Man funderar: Är det en möjligen en manlig majoritet som tagit beslutet om försämringarna på BB?

Under den aktiva fasen av en förlossning kan en kvinna förbruka 500 kalorier och 0,5–1 liter vätska – i timman! Även om de flesta födslar går bra är man såklart trött efteråt. Men inte bara det. Särskilt förstfödande par kan känna en osäkerhet och vilsenhet inför den nya situationen. Fungerar amningen, hur känns det när hormonnivåerna vänder neråt, mår barnet bra? Då är det gott att veta att det finns ett professionellt stöd aldrig längre än en knapptryckning bort.

För de krafter som önskar mer av egenfinansiering och privata alternativ inom vården är den nya åttatimmarsregeln en skänk från ovan.