Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gala med håret i fokus

/
  • Frisörslärlingarna Nina Dalgren, Lina Wold och Caroline Svensson planerar inför kvällens hår- och modegala på Gamla teatern.
  • Ida Sundsten säger att hon är ganska nervös inför kvällen.
  • Amanda Arnesson faller till slut för en mörkbrun klänning. Hon tror att modevisningen blir en nyttig erfarenhet.
  • Caroline testar vilken håruppsättning som passar Wilma Mårtensson.
  • Foto: Ulrika Andersson

Hårnålar, sytråd, tejp och säkerhetsnålar. Allt kommer att finnas i första hjälpen-lådan bakom scenen under årets största hår- och modegala i kväll.

Annons
Tjejdrömmar. På Ateljé Grönlund hänger klänningarna på rad och glittrar. Det är bara att välja, vraka och prova för Ida Sundsten, Wilma Mårtensson och Amanda Arnesson. Gertrud Grönlund assisterar i provhytterna.
- Trenderna vad gäller balkläder är inte lika skarpa som med vanligt mode. Plommonfärger och rött brukar alltid gå hem. Just nu är det många som blandar svart och vitt, säger hon.
I kväll kommer 43 modeller, både killar och tjejer, att gå på catwalken på Gamla teatern. Alla är uppdelade i olika grupper efter varierade teman som trend, rock, extrem och bröllop. Wilma, Amanda och Ida tillhör den sistnämnda gruppen och ska få riktigt tjusiga håruppsättningar passande en brud.
Bakom kvällens gala finns tre frisörslärlingar. Nina Dalgren, Lina Wold och Caroline Svensson gick alla i samma klass på Anne Pettersson hair design school i Örnsköldsvik. Tjejerna beskriver utbildningen som väldigt intensiv med mycket teori som färglära och permanentkemi. En stor del av studierna ägnades åt stil och form.
- Jag hade faktiskt aldrig hållit i en sax förrän jag kom till skolan. Nu har jag ibland 35 kunder i veckan, säger Nina och skrattar.
Tjejerna jobbar i olika salonger i stan och kan titulera sig hårologer, vilket innebär att man som frisör har en djupare kunskap om hårets uppbyggnad.
Det var också genom skolan som de fick ett första smakprov på hur det var att arrangera en stor frisyrgala. När Lina sedan fick med sig Nina och Caroline till sin hemstad, dröjde det inte länge innan tankarna på att ordna något liknande i Östersund började komma.
- Vi kände att vi ville göra något för att inspirera folk. Det är kul att få veta vad som kommer inom mode och hår, säger Nina.
På scenen i kväll finns också sex dansare från Dawes dansinstitut. Jocke Sundman står för koreografin. Makeupen gör Caritha Sikter och kläderna kommer från olika butiker i stan. Håren fixar tjejerna naturligtvis själva, men alla frisyrer kommer att vara färdiggjorda innan modellerna går ut på scenen.
- Vi gör inga klippningar, färgningar eller uppsättningar live. Publiken är nog inte så intresserade av den tekniska biten ändå, säger Lina.
Det är med andra ord bara att luta sig tillbaka och njuta. Och kanske hämta lite inspiration i höstmörkret.

Mer läsning

Annons