Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gala för utsatta barn i Polen

I morgon söndag kl. 15.00 hålls en välgörenhetsgala i Stora kyrkan. Alla pengar går till organisationen "Livets fönster" som kämpar för barn och unga föräldrar i bland annat Polen.

Tillsammans med körerna Stora kyrkans unga röster och Soulsiters/Brothers kommer de att bjuda på underhållning i form av sång, musik, text och bild. Galan kommer att vara helt gratis och tanken är att alla som vill och kan lämnar ett bidrag i valfri storlek.

– Vi vill göra en lite roligare och poppigare gala, det ska inte kännas så kyrkligt, säger Felicia Wall.

Den 25 maj kommer tjejerna tillsammans med representanter från hela Härnösands stift att åka ner själva och överlämna pengarna till organisationen "Livets fönster".

– Vi räknar med att minst ta med oss 40 000 kronor på resan, säger Andrea Hedenborg.

"Livets fönster" är en organisation som jobbar för att unga föräldrar som inte kan ta hand om sina barn ska kunna lämna sitt barn på en säker plats. Det går till så att man öppnar fönstret till ett kloster, där står en kuvös som man lägger sitt barn i och då går det ett larm som meddelar personalen att ett barn har lämnats. Det är framför allt nunnor som jobbar där och tar hand om barnen. När barnet är cirka ett år så placeras de i något av Polens barnhem. Det kommer cirka ett barn i månaden till klostret.

I Polen är det förbjudet med abort och det är en stor skam att föda ett barn om man inte är gift. Många flickor har genomgått olagliga aborter och de har lett till en massa skador och dödsfall till följd av komplikationer.

Grundtanken med "Livets fönster" var att flickor inte ska behöva riskera sina liv pågrund av en graviditet.

Organisationen har i dag många stödpersoner och psykologer kopplade till sin organisation för de barn som växer upp på barnhem.

Pengarna från årets gala kommer framför allt att gå till organisationens nya gren. Den innefattar boende, stöd och arbete till de unga föräldrar som vill föröka ta hand om sina barn. De håller just nu på att samla in pengar till att renovera ett lägenhetshus.

Initiativtagarna till galan på söndag är Felicia Wall, Andrea Hedenborg och Anna Holmlund. Alla tre är inne på sitt tredje och sista steg för att bli konfirmandledare. Det tredje steget innebär att man gör en livsresa för att hitta sig själv. Det kan vara allt från att vandra i Spaniens berg till att hitta inre ro i Jerusalem.

– Vi har valt välgörenhet som vårt sätt att hitta oss själva, det kommer att bli en gråtresa, säger Anna.