Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gäddede får nya invånare

Gäddede förbereder sig inför mottagande av de asylsökande som kommer inom kort.

I veckan som var samlades över hundra ortsbor i församlingshuset i Gäddede för att diskutera hur de på bästa sätt ska välkomna de fyrtiotal asylsökande flyktingar som väntas komma inom några veckor.

– Det var ett positivt möte och vi har en arbetsgrupp som jobbar aktivt med förberedelserna inför ankomsten med representanter från Svenska kyrkan, företagare, GSK, PRO och olika politiska partier. Med på mötet var även polisen och Migrationsverket, säger Martin Ottosson, präst Frostvikens församling.

Han berättar att församlingshemmet kommer att användas som samlingspunkt där de ska kunna använda internet och fika.

– Det väcktes många frågor på mötet, som hur de ska kunna leva på 70 kronor om dagen och vad de ska göra om dagarna innan de fått uppehållstillstånd och kan läsa på SFI. Vi ortsbor har ett stort ansvar. Jag hoppas att företagarna i Frostvikenområdet kan erbjuda praktikplatser, säger Martin Ottosson.

Migrationsverkets teamledare Rickard Alvén deltog i mötet där han berättade om de asylsökandets rättigheter och hur deras vardagsliv kan se ut i Gäddede, beroende på ålder och om de har de fått uppehållstillstånd eller inte.

I dagsläget kan han inte svara på från vilket land de asylsökande kommer från.

– De kanske kommer Syrien och Eritrea. Och vi vet inte heller exakt när de kommer, de kan komma nästa vecka eller om två veckor.

Vad kan de asylsökande förväntas få för hjälp från Migrationsverkets sida?

– Vi kommer att besöka Gäddede en gång i veckan. Sedan kommer vi att öppna ett kontor i Strömsund, förhoppningsvis månadsskiftet april- maj.

Vad ska de göra om de behöver hjälp på kvällar och helger?

– Det beror ju på vad det är för typ av hjälp de behöver. Är det sjukvårdsärenden får de ringa sjukvårdsupplysningen eller 112 som andra medborgare. Migrationsverket kan inte hjälpa till i sådana frågor. Sedan jobbar Migrationsverkets personal enbart vardagar, oavsett ort och det fungerar bra.

Kommer de ha tillgång till internetuppkoppling i lägenheterna, så att de kan hålla kontakten med sina familjer?

– Vi styrs av lagen om mottagande av asylsökande och det finns inget som säger att vi från Migrationsverkets sida ska erbjuda internet. Men om hyresvärden, Strömsunds kommun, anser att det ska ingå i hyran så har vi inga synpunkter på det.