Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gabriella räddar traditionen – ordnar studentbalen själv

Länge såg det ut som att det inte skulle bli någon studentbal i Strömsund, trots att flera tjejer redan skaffat klänning och bokat frisörtider. Då steg Gabriella Selin in och hon syr nu ihop hela balen alldeles själv.

Vanligtvis brukar studentbalen ordnas en grupp elever som går sista året på Hjalmar Strömerskolan, som tar sig an uppgiften som ett projektarbete och påbörjar förberedelserna redan under tidiga hösten.

Men i år gick tiden. Och ingenting hände. Trots detta började flera tjejer skaffa balklänning och boka preliminär tid för håruppsättning. För studentbalen hör ju till traditionerna.

Då klev Gabriella Selin, som går sista året på handelsprogrammet, in och axlade ansvaret.

– Jag hade inte planerat att jag skulle göra det själv, men det var ingen annan som ville, säger hon.

Det var strax innan årsskiftet och sedan dess har planeringen tagit en stor del av hennes tid.

– Det har varit något nästan varje dag. Jag har tagit kontakter hit och tid och även om man inte har gjort något konkret hela tiden så har man funderat på det varje dag, säger Gabriella.

Hon driver det som ett projektarbete.

– Det har hänt att min lärare har frågat ”Hur går det med projektrapporten?”. Då har jag bara lett och sagt att den är på väg, erkänner hon.

Hon började med att göra en budget och där fick hon en del hjälp av hennes mamma. Allt som allt beräknar hon att hela kalaset går på 80 000–90 000 kronor. Biljettpriset har hon satt till 350 kronor och hittills har cirka 150 personer köpt biljetter. Med lite huvudräkning står det snart klart att det behövs mer pengar för att få det hela att gå ihop.

– Förut har skolan kunnat gå in med ett större bidrag, men på grund av den ekonomiska krisen är deras bidrag i år väldigt litet. Så jag har fått försöka hitta sponsorer. Och söker fortfarande efter privata företag som kan hjälpa till, säger hon.

Arbetet med balen har lärt henne mycket och kanske blir hon nästa Micael Bindefeld, funderar hon. Hon har framför allt lärt sig att inte ta saker för givet och att från ursprungsidén hitta en lösning som fungerar praktiskt och ekonomiskt.

– Jag kanske vill ha rosa servetter med guldtryck, men det slutar med att det går att bra med rosa servetter, förklarar hon.

Programmet för balen, som hålls den 8 juni, två dagar innan studenten är ganska traditionellt. Festdeltagarna samlas vid Hjalmar Strömerskolan, sedan tågar man gemensamt till Hotell Nordica där en trerättersmiddag och underhållning väntar.